V Evropě se snižuje produkce masa i počty hospodářských zvířat. Počet kuřat porážených kvůli masu však roste.
Podle nové zprávy, kterou zveřejnil Eurostat (statistické a datové centrum Evropské unie), došlo v letech 2003 až 2023 k velkému poklesu populací některých hospodářských zvířat. Nejvíce se snížil počet ovcí a koz, a to o 22 procent. Počty prasat se snížily o téměř 15 procent, zatímco počet krav chovaných na maso klesl o 9 procent.
Překvapivý je především výrazný úbytek produkce vepřového masa, jež historicky v Evropě dominovala, zejména ve Španělsku, Německu, Dánsku a Nizozemsku. V roce 2021 dosáhla svého maxima ve výši 23,4 milionu tun, ale v roce 2023 klesla o 11,8 procenta, což je podle dat Eurostatu nejméně za 15 let.
Produkce kuřecího masa se ovšem v letech 2022 až 2023 zvýšila o 2,3 procenta. EU nyní vyrábí o 3,5 milionu tun kuřecího masa více než v roce 2008.
Klesající poptávka po mase
Konzumace masa mezi Evropany v posledních letech klesá, což potvrzuje i loňská studie Good Food Institute Europe (GFI), v níž polovina Evropanů uvádí, že snížili svoji spotřebu masa. Většinu respondentů motivovaly zdravotní důvody, dále lepší životní podmínky pro zvířata a snížení negativního dopadu na životní prostředí. Tyto trendy se odrážejí i ve Velké Británii, kde spotřeba masa v roce 2023 dosáhla rekordně nízké úrovně.
Jiná zpráva GFI odhalila, že mezi lety 2020 a 2022 klesl prodej masa a mléka živočišného původu o osm, respektive devět procent. Ve stejném období došlo k 21procentnímu nárůstu prodeje rostlinných alternativ masných výrobků a k 20procentnímu nárůstu prodeje rostlinných mlék.
Zdroj: PlantBasedNews.com, překlad: Silvestr Vandrovec Špaček, korektura: Petr Kubíček