Pokud se vyvarujeme konzumace masa i ryb a přejdeme na vegetariánskou dietu, může to mít výrazný pozitivní vliv na zdravotní stav našeho srdce. Studie byla provedená na vzorku 44 500 lidí v Anglii a ve Skotsku a byla publikována v American Journal of Clinical Nutrition tento týden.
Ukázala, že vegetariáni jsou méně ohroženi rizikem předčasného úmrtí nebo hospitalizace v důsledku srdečních chorob. Rozdíly v hladině cholesterolu, krevním tlaku a tělesné váze mají poměrně výrazný zdravotní efekt.
Nemoci srdce a oběhové soustavy jsou metlou západní společnosti. Jen ve Velké Británii na ně umírá ročně 94 tisíc lidí, což je mnohem více než na kteroukoli jinou chorobu. A téměř tři milióny lidí ve Spojeném království mají nemocné srdce. Může za to v mnoha případech právě tuk usazený na stěnách cév, které mají na starosti výživu srdečního svalu, protože přívod krve do srdce blokuje. To může vyvolat anginu pectoris, nebo dokonce vést až k infarktu, pokud se krevní řečiště zcela ucpe.
Vědci z oxfordské univerzity analyzovali data sebraná od 15 100 vegetariánů a 29 400 lidí, kteří maso a ryby jedli. V průběhu jedenácti let, kdy výzkum probíhal, 169 účastníků experimentu zemřelo v důsledku srdečního onemocnění a více než jeden tisíc z nich musel být hospitalizován. Byli to převážně jedlíci masa.
Výsledky rozsáhlé studie byly publikovány 30. ledna 2013 v American Journal of Clinical Nutrition.
Ukazují, že vegetariáni mají v průměru nižší krevní tlak, nižší hladinu tzv. „zlého“ cholesterolu a jsou také štíhlejší. Vegetariánství jako takové se ale nedá považovat za přímou zkratku ke zdravému srdci, protože i v některých bezmasých potravinách je velké množství nasyceného tuku a soli.
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/01/30/ajcn.112.044073
http://www.bbc.co.uk/news/health-21258509
Foto pořízeno v berlínské veganské restauraci Lucky Leek