Palak tofu a dal tadka

Palak tofu a dal tadka

Budete potřebovat
tofu natural
rostlinné máslo či olej
garam masala
mletý i celý římský kmín
čerstvý špenát500 g
čerstvý koriandr (není nutný) nebo petržel
červená čočka1 hrnek
rajčata2 ks
cibule2 ks
česnek4 stroužky
sušený koriandr
kurkuma
chilli
kořen zázvoru
sůl
pepř
sojkyška (není nutná)
pálivá paprika
rýže nebo arabský chléb
Reklama

Indický pokrm nabitý bílkovinami. Skládá se ze dvou směsí. Pod názvem palak tofu se skrývá tofu a špenát, pod dal tadka pak červená čočka s kořením.

Palak tofu: Tofu natural nakrájíme na kostičky (1-2cm). Na pánvi rozehřejeme rostlinné máslo (olej), přidáme tofu, větší špetku garam masaly, římského kmínu, menší špetku soli a za stálého míchání zprudka smažíme několik minut, dokud tofu nezíská žlutý nádech. Poté dáme stranou na talíř pro pozdější použití. Listy čerstvého špenátu a koriandru omyjeme (stonky odstraníme), spaříme na sítu horkou vodou a necháme vychladnout. Vložíme do mixéru s trochou vody a rozmixujeme do hladka. Na pánvi rozehřejeme máslo či olej, zesklovatíme na něm 1 cibuli, 2 stroužky nakrájeného česneku, po chvíli přisypeme ½ lžičky mletého římského kmínu, ½ lžičky garam masaly, koriandr (koření), větší špetku kurkumy, menší špetku chilli, nastrouhaný zázvor (cca 3cm) a připravené tofu. Po krátkém osmažení přidáme rozmixované listy, najemno nakrájené rajče (ideálně bez slupky), osolíme a opepříme. Nakonec můžeme přidat sojkyšku či rostlinný jogurt, ale není nutné.

Dal tadka: Do menšího kastrolu vložíme hrnek červené čočky, tři hrnky vody, rajče (nejlépe spařené a zbavené slupky), přikryjeme pokličkou a dusíme minimálně půl hodiny. Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej a přidáme římský kmín (nejlépe celý). Jakmile kmín přestane prskat, přidáme nakrájenou cibuli, 2 stroužky nadrobno nakrájeného česneku a za stálého míchání smažíme dohněda (5-10 minut na středním plameni). Poté přidáme koriandr (koření), kurkumu a pálivou papriku. Po osmahnutí přidáme tuto směs k udušené čočce, osolíme, přidáme trochu čerstvého koriandru či petržele, zamícháme a prohřejeme dalších 5 minut, aby se odpařila přebytečná voda.

Obě směsi podáváme s rýží natural nebo s arabským chlebem.

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(3)
Vytisknout  

Související články

Špagety s omáčkou z červené řepy
Červená čočka s kokosovým mlékem (čočkarí)
Fazole s rýží a kokosovým mlékem
No Internet Connection