Těchto 13 významných odborných institucí schvaluje veganství

Těchto 13 významných odborných institucí schvaluje veganství

Soukromé i veřejné zdravotnické a dietetické organizace světového formátu se shodují na tom, že dobře sestavená rostlinná strava je bezpečná a některé z nich ještě dodávají, že může být i zdraví prospěšná.

Díky vědeckým poznatkům dnes víme, jak důležité látky získat z rostlinné stravy a které obstarat pomocí potravinového doplňku či fortifikovaných potravin (zejm. vitamin B12 - viz Základy veganské výživy).

Rostlinná strava je podle oficiálních prohlášení přínosem pro lidské zdraví díky nízkému obsahu saturovaných tuků, cholesterolu a živočišných bílkovin a vysokému obsahu polysacharidů, vlákniny, hořčíku, draslíku, folátů a antioxidantů - vitamínů C a E a fytochemikálií.

SPRÁVNĚ SESTAVENÁ VEGANSKÁ STRAVA

Správně rozvržená veganská strava by měla obsahovat spolehlivý zdroj vitaminu B12 (doplňky či obohacené výrobky), vitaminu D (slunce, "opálené" houby či doplňky), jódu (jodidovaná sůl, mořské řasy, Vincentka), omega-3 mastných kyselin (řepkový olej, vlašské ořechy, lněný olej, doplňky), zinku (luštěniny, celozrnné produkty, ořechy), selenu (para ořechy), vápníku (tm. zelená zelenina, pomeranče, sezam, luštěniny, některé druhy tofu a obohacená rostlinná mléka) a železa (tm. zelená zelenina, celozrnné produkty, sušené ovoce, luštěniny + ovoce či zelenina s vit. C pro lepší vstřebatelnost) - podrobnější info najdete v článku Základy veganské výživy.

POSTOJE ORGANIZACÍ

Mezi organizace, které publikovaly veřejná oficiální prohlášení týkající se zdravotní bezpečnosti čistě rostlinného stravování, patří dietetické asociace, vládní orgány i soukromé kliniky. Zde je přehled třinácti nejvýznamnějších:

1) Academy of Nutrition and Dietetics (Akademie výživy a dietetiky): "Názorem Akademie výživy a dietetiky je, že správně rozvržená vegetariánská i veganská strava je zdravá, nutričně vyvážená a může být zdravotně přínosná v prevenci i v léčbě různých onemocnění. Tato strava je vhodná pro všechna životní období, včetně těhotenství, kojení, dětství, dospívání, stáří. Je vhodná i pro sportovce." Odkaz

Český překlad staršího vydání tohoto prohlášení si můžete přečíst zde (organizace se dříve jmenovala The American Dietetic Association).

2) Dietitians of Canada (Kanadští dietologové): "Každý se může stravovat vegansky - dětí, dospívající i dospělí. Je to zdravé dokonce i pro těhotné a kojící matky. Správně sestavená veganská strava je bohatá na vlákninu, vitaminy a antioxidanty. Také je chudá na saturované tuky a cholesterol. Tato zdravá kombinace pomáhá chránit před chronickými nemocemi. Vegani mají oproti neveganům menší pravděpodobnost výskytu srdečních onemocnení, cukrovky a některých druhů rakoviny. Vegani také mívají nižší krevní tlak a mají menší pravděpodobnost než vegetariáni a konzumenti masa, že budou mít nadváhu." Odkaz

3) The British National Health Service (Britská státní zdravotnická služba): "S pomocí dobře sestavené a informované veganské stravy můžete získat všechny živiny, které tělo potřebuje." Odkaz

4) The British Nutrition Foundation (Britská nadace pro výživu): "Dobře sestavená a vyvážená vegetariánská i veganská strava je nutričně adekvátní. Studie vegetariánských a veganských dětí ve Velké Británii dokládají, že jejich růst a vývoj se pohybuje v běžných hodnotách." Odkaz

5) The Dietitians Association of Australia (Australská dietetická asociace): "Při dobrém sestavení je i na veganské stravě možné získat všechny živiny, které jsou potřebné pro dobré zdraví." Odkaz

6) The United States Department of Agriculture (Americké ministerstvo zemědělství): "Vegetariánská strava může poskytnout doporučované množství živin. Klíčem je konzumace rozmanitých jídel v potřebném množství a následování doporučení podle věku, pohlaví i fyzické aktivity." Odkaz

* V anglickém originále je uvedené souhrnné slovo "vegetarian", nicméně stanovisko se týká vegetariánské i veganské stravy (jak vyplývá z kontextu - viz bod 9).

7) The National Institutes of Health (Státní zdravotnický ústav, USA): "Lidé, kteří se stravují vegetariánsky*, mohou získat všechny živiny, které potřebují. Nicméně měli by dbát na pestrý jídelníček, aby byly uspokojeny všechny nutriční požadavky." Odkaz

* Mezi "vegetariánství" řadi i veganství viz odkaz.

8) The National Health and Medical Research Council (Australská vládní zdravotnická organizace): "Alternativy živočišných výrobků představují ořechy, semena, luštěniny (fazole) a tofu. Tyto potraviny mohou zajistit rozmanitou stravu a poskytnout hodnotný a dobře dostupný zdroj bílkovin a dalších živin, které se jinak nachází v mase. Jedincům, kteří preferují veganskou stravu, je doporučována suplementace vitaminu B12." Odkaz (odkaz na konkrétní PDF, odkud je tato citace)

9) The Mayo Clinic (Klinika Mayo, mezinárodně uznávané americké lékařské výzkumné a vzdělávací centrum a univerzitní nemocnice): "Dobře sestavená vegetariánská strava dokáže pokrýt nutriční potřeby lidí všeho věku, včetně dětí, dospívajících, těhotných či kojících žen. Klíčem je znalost nutričních potřeb a sestavení stravy, která je uspokojí."
"Mějte na paměti, že čím více restriktivní je vaše strava, tím složitější může být získání všech živin, které potřebujete. Veganská strava např. eliminuje přirozené potravinové zdroje vitaminu B12 stejně jako mléčné produkty, které jsou dobrým zdrojem vápníku." V textu veganům doporučují (podobně jako ostatní organizace) suplementaci vitaminu B12 a zajištěný příjem důležtých látek viz výše (3. odstavec). Odkaz/ Doporučení (nejen) pro vegany

10) The Heart and Stroke Foundation of Canada (kanadská nadace zaměřená na snížení a prevenci výskytu srdečních onemocnění a mrtvice): "Vegetariánská strava znamená konzumaci rostlinné potravy a vyhýbání se živočišným produktům. Nicméně někteří vegetariáni jedí také vejce a mléčné výrobky. Tato strava může poskytnout všechny potřebné živiny pro všechny věkové skupiny a také mít některé zdravotní výhody (...) např. nižší krevní tlak a hladina cholesterolu, nižší váha, menší riziko cukrovky 2. typu, infarktu a mrtvice. Rostlinná potrava poskytuje všechny bílkoviny, které potřebujete (...) např. sójové výrobky, fazole, čočka, hráček, arašídy, oříšky a semínka." Odkaz

11) British Dietetic Association (Britská dietetická asociace): "Britská dietetická asociace potvrzuje, že s dobře sestavenou veganskou stravou mohou lidé žít zdravě v každém věku." Odkaz

12) Harvard Medical School (Harvardova lékařská fakulta): "Existuje výzkum ohledně výhod vegetariánské stravy, mezi které patří nižší BMI a krevní tlak, snížené riziko srdečních chorob, cukrovky a rakoviny a delší život. (...) Vegetariánská i veganská strava může být zdravá, ale také v ní mohou chybět některé živiny. Je třeba trochu kreativity, aby měl člověk jistitu, že získává dostatek bílkovin, váplníku, železa a vitaminu B12. Mnoho z těchto živin lze získat z vajec a mléka, pokud je člověk vegetarián nebo z rostlinných zdrojů, pokud je člověk vegan." Autoři prohlášení veganům doporučují doplněk stravy s vitaminem B12 a omega3 mastnými kyselinami. Odkaz

13) World Health Organization (Světová zdravotnická organizace): "Příznivé účinky rostlinné stravy, včetně ochrany před předčasnou úmrtností, poskytují silné důkazy pro veřejné zdravotní směrnice doporučující vyvážené rostlinné stravování jako prostředek k prevenci a léčbě neinfekčních chronických onemocnění. Zatímco vstřebávání a dostupnost konkrétních mikronutrientů (jako je železo, vitamín A a zinek) mohou být nižší v rostlinných než v živočišných potravinách, dosažení doporučených úrovní těchto mikronutrientů lze stále dosáhnout pomocí vhodně plánované rostlinné stravy, která zahrnuje různé druhy rostlinných potravin. Co se týče dalších mikronutrientů, jako jsou vitamín D a vitamín B12, které jsou převážně obsaženy v potravinách živočišného původu, vegani by měli zvážit konzumaci obohacených potravin nebo - v konkrétním případě vitamínu D - vystavování kůže slunečnímu záření." Odkaz

Inspirováno: Anders Branderuds blogg, Text: Tereza Vandrovcová

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Studie potvrdila, že i zpracované veganské potraviny jsou pro planetu lepší než živočišné
Lékařka Hana Bowyer: „Vůbec jsem netušila, jak velké zdravotní benefity rostlinné stravování přinese“
Nový dokumentární seriál Netflixu o jednovaječných dvojčatech inspiruje lidi, aby přestali jíst maso
No Internet Connection