Oblíbená londýnská kavárna končí s kravským mlékem

Oblíbená londýnská kavárna končí s kravským mlékem

Text: Martin Čejka, Anna Kučerová

Kavárna The Field's Beneath Cafe v londýnské čtvrti Kentish Town se podle webu londonsbestcoffee.com řadí mezi nejlepší londýnské kavárny. Její majitelé se v polovině března rozhodli skoncovat s používáním mléka a kavárna se tak stala zcela veganskou. Na vývěsce ve výloze vysvětlují proč:

POSLEDNÍ TÝDEN KRAVSKÉHO MLÉKA...

Tohle je poslední týden, ve kterém budeme kupovat kravské mléko a připravovat z něj kávu. Máme následující alternativy:

MLÉKO OVESNÉ, MANDLOVÉ A SOJOVÉ.

Ovesné mléko bude stát stejně jako kravské, ostatní o 30p více. Na tři dny počínaje pátkem vyvěsíme místo tohoto plakátu další, ve kterém vysvětlíme naše důvody. Pokud tu tou dobou nebudete, najděte si na youtube tohle pětiminutové video:

“MLÍKO JE DĚSIVÝ"

Taky jsme nevěděli, že je děsivý.


Zmíněné video “Mlíko je kur*a děsivý” od Erin Janus, které nasbíralo více než 2,6 miliónu shlédnutí, do detailu vysvětluje, jak funguje mléčný průmysl. Diváky varujeme - mléčný průmysl není nic příjemného. Každý, kdo pije kravské mléko, by si tohle video měl pustit a dozvědět se pravdu o cestě mléka do lahve.

Kavárna na své další vývěsce vysvětluje, proč končí s kravským mlékem:

Z TĚCHTO DŮVODŮ KONČÍME S KRAVSKÝM MLÉKEM...

Den matek oslavíme tím, že od tohoto dne nebudeme prodávat kávu s kravským mlékem.

Tato vývěska vám vysvětlí, proč to děláme. Existují alternativy, které jsou plné chuti i vápníku. Dokonce vám s nimi můžeme kreslit srdíčka do latté.

Mléko je pochopitelně mateřským produktem. Donedávna jsme si to nespojovali a neviděli jsme nic špatného na používání kvalitního mléka.

Aby tvořila mléko, musí mít všechna zvířata, ať už lidé, krávy nebo jiní savci, mládě. Krávy svá mláďata nosí devět měsíců, stejně jako my. Mléko, které vytváří, je pro jejich telata. Abychom si ho mohli vzít, musíme jim tele sebrat nebo zabít, obvykle během jeho prvního nebo druhého dne života. Totéž platí pro krávy z volných nebo bio chovů. Po několika měsících dojení kravám klesá produkce mléka, a tak jsou opět oplodněné (v Česku obvykle po dvou měsících, pozn. překl.). Tohle se opakuje od dvou do obvykle šesti let, kdy už je kráva příliš vyčerpaná, nemocná nebo neplodná, a je zabita pro maso.

Tohle je standardní praktika ve Velké Británii (i v celé Evropě, pozn. překl.)

A proto od 26. března 2017 bude naše nabídka jídla zcela veganská. Chceme, aby bylo veganství lahodné, lákavé a dostupné.


Velice oceňujeme etické rozhodnutí kavárny připojit se k sílícímu trendu a doufáme, že se jejím moudrým a ohleduplným příkladem nechají inspirovat další restaurace, kavárny a čajovny, a ukážou tak, že si můžeme dopřát vynikající občerstvení i bez zneužívání zvířat.

Zdroje: Twitter kavárny The Field's Beneath Cafe, The Rise of Vegan, Text: Martin Čejka, Anna Kučerová

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Farmáři přechází na rostlinnou produkci
Ministerstvo zemědelství ČR připravuje diskriminaci označování rostlinných potravin
Nezisková organizace Good Food Institute vyzývá k rozsáhlé veřejné podpoře výzkumu a vývoje alternativních zdrojů bílkovin
No Internet Connection