Podle italských badatelů se naši prapředkové živili i zrním. Domněnky, že jídelníček našich předků z doby kamenné obsahoval množství masa, ale žádné obiloviny, podle nového nálezu neodpovídají skutečnosti. Vyplývá to z poznatků italských archeologů, na které upozornil časopis New Scientist.
Tým Marty Mariotti Lippi z Florentské univerzity nalezl na pravěkém mlýnku z jižní Itálie, starém 32 000 let, pozůstatky ovsa. Badatelé z toho usuzují, že si lidé v době kamenné dovedli už 20 000 let před zavedením zemědělství umlít z ovsa mouku a pak z ní upéct nekynutý chléb či placky. Podle Lippi se zdaleka nejedná o první důkaz, že lidé doby kamenné konzumovali škrob. „Ve střední Itálii jedli škrob obsažený v orobinci,“ uvádí Lippi. „Na Blízkém Východě v divoké pšenici. Jedli škrob i v Rusku a na Moravě, ale zatím nevíme, které rostliny využívali.“
New Scientist dále cituje archeologa Matta Popea z University College London, který uvádí: „Je třeba se zabývat vztahem, který lze nalézt mezi stravou, experimenty se zpracováváním potravin a rozvojem lidské kultury.“ Paleolitická strava se točí kolem bílkovin; moderní člověk dokáže ze 100 gramů ovsa získat 17 gramů rostlinné bílkoviny.
Zdroje: New Scientist.com, VegNews.com, Překlad: Silvestr Vandrovec Špaček