Nizozemské supermarkety prodávají náhradu masa ze zeleniny

Nizozemské supermarkety prodávají náhradu masa ze zeleniny

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Ve filiálkách nizozemského řetězce supermarketů Albert Heijn mohou nyní zákazníci koupit celosvětově první vegetariánskou náhradu masa ze zeleniny. Jak oznámilo nizozemské ministerstvo hospodářství, inovativní výrobek s názvem ProViand je již od konce října v regálech. Výrobcem je nizozemská společnost Provalor z Vijfhuizenu.

ProViand se vyrábí z různých druhů zeleniny jako luštěniny, květák, mrkev, brambory a cibule; přidává se slunečnicový olej, voda a aroma. Výrobek má podobný obsah bílkovin jako kuřecí maso a velmi nízký obsah tuku. Neobsahuje sóju ani lepek, je však obohaceno železem z přirozených zdrojů a obsahuje vícenásobně nenasycené mastné kyseliny z rostlinného oleje.

„Zeleninové maso“ má chuť a konzistenci srovnatelnou s masem a je k dostání ve třech příchutích – kuřecí, hovězí a vepřové. Může se stejně jako maso vařit, péct, grilovat nebo fritovat.

Cílovou skupinou jsou vegetariáni, vegani, náboženské skupiny jako muslimové a hinduisté, ale i spotřebitelé dbající o své zdraví. Výroba by měla přispět k redukci plýtvání potravinami, protože lze upotřebit také zeleninu, která nesplňuje požadavky potravinářského maloobchodu kladené na barvu nebo kvůli deformacím.

Pro výrobu běžných alternativ masa se používá především sója a lupina. Vývoj nového produktu byl podpořen v rámci státního inovačního podpůrného programu. (AgE, aid)

Jedna z diskutujících na FB stránce Soucitně dodává: "Právě jsem v Nizozemí s musím říct, že to opravdu chutná hodně jako kuře. Až mě to překvapilo."

http://www.topagrar.com/news/Schwein-News-Schwein-Niederlaendische-Supermaerkte-verkaufen-Fleisch-Imitat-aus-Gemuese-1274891.html

http://www.aid.de/presse/aktuell.php?mode=beitrag&id=6703

Více informací: www.proviand.com

Zdroj: Agronavigátor

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Kuchařská show Revoluční kuchařka osvobození posouvá hranice představivosti české gastronomie
Kam zajít na veganskou svatomartinskou husu?
Světový den rostlinného mléka: 5 překvapivých trendů v oblasti mléčných alternativ
No Internet Connection