Autor: Petr Matějíček
Alternativní výroba masa by oproti běžné vyžadovala jen procento dosavadní plochy a dvě procenta vody. Skleníkové plyny by klesly na desetinu.
Všichni potřebujeme protein. Primárním zdrojem plnohodnotných bílkovin je maso. Je ale maso nejefektivnějším způsobem, jak se k základní součásti lidské stravy dostat? Futurologové i vědci z celého světa mají jasno: rozhodně nikoli.
Navíc by dle některých dnešních studií alternativní produkce masa oproti běžné vyžadovala pouze procento dnes obdělávané plochy a dvě procenta vody. A také by díky ní byly skleníkové plyny až o 90 procent nižší než při tradiční výrobě masa.
Produkce kilogramu hovězího masa vyžaduje přibližně 150 metrů čtverečních půdy a 15 tisíc litrů vody. Obojí se z velké části využije k pěstování potravy pro zvířata. Přitom výroba kilogramu proteinu vygeneruje 27 kilogramů oxidu uhličitého (CO2), zhruba stejné množství jako automobil během 170kilometrové jízdy z Prahy do Třebíče. I proto se říká, že masožravec na kole je pro životní prostředí horší než vegetarián v Hummeru. Podle studií publikovaných Organizací pro výživu a zemědělství OSN jsou chovy hospodářských zvířat největším nebezpečím pro životní prostředí.
Navzdory tomu se spotřeba masa ve světě za posledních 20 let zdvojnásobila. A očekává se, že do roku 2050 se opět zdvojnásobí. V té době by na Zemi mělo žít přibližně devět miliard lidí a masem je rozhodně nenakrmíme.
„Náš přístup k jídlu se za posledních sto let v podstatě nezměnil. Nutně potřebuje inovace. Musíme hledat nové cesty, jak dostat jídlo do zemí třetího světa a zároveň změnit náš způsob konzumace. Naštěstí existují tisíce rostlinných bílkovin, přičemž mnoho z nich – těsně přes 90 procent – jsme zatím z hlediska jejich možného využití coby alternativy k masu dosud ani neotestovali,“ napsal nedávno pro blog Mashable Bill Gates.
A je přesvědčen, že kdybychom měli dnes přijít s novým postupem, jak lidem zajistit denní dávku proteinu, rozhodně by ji nezajišťovala zvířata. Pokud tedy nechceme hladovět, musíme okamžitě změnit naše stravovací návyky – přirozené vyměnit za nepřirozené, přírodní za umělé. A přesně touto metamorfózou se ve světě začíná zabývat čím dál tím víc firem...
Zdroj: http://www.ceskapozice.cz/byznys/podnikani-trhy/budoucnost-masa-ze-zkumavky