Veganské grilování (le grill)

Veganské grilování (le grill)

Budete potřebovat
žampiony
portobello hříbky
sojové plátky
seitan
robi maso
veganské párky
cuketa
lilek
paprika
klas předvařené či rané kukuřice
dýně hokkaido (se slupkou, bez pecek)
palice česneku
(červená) cibule
červená řepa
marinované tofu
chleba
jablko
ananas
banán
tahini
řepkový olej1/2 hrnku
několik lžiček grilovacího kořenípodle toho, jak moc to chcete slané
sušené chilli
pepř
sušený česnek
hořčice
Reklama

Jste pozvaní na grilovačku a chcete svým masožroutským přátelům dokázat, že grilovat se dá i bez masa? V tomto článku najdete mnoho tipů, co všechno si jde na grilu připravit?

Nejprve si připravíme marinádu z oleje, grilovacího koření, chilli, pepře, sušeného česneku a dalšího koření dle chuti.

Omytou a nakrájenou zeleninu, tofu či houby potřeme z obou stran marinádou. Totéž uděláme s uvařenými či z obalu vyndanými alternativami masa (plátky, párky, tofu, robi aj viz níže). Grilujeme z obou stran do křupava. Kromě pokládání na grill můžeme ingredience napíchat na špízy, zabalit do alobalu a některé věci můžeme opékat i nad klasickým ohněm (např. žampiony, párky či sojové plátky).


Foto: cuketa, sojové plátky, žampiony a česnek (před a po)

Neoloupané paličce česneku uřízneme horní část tak, aby vykukovaly konce jednotlivých stroužků (viz obrázek níže). Potřeme marinádou nebo zakápneme olejem a trochou soli. Při grilování v troube doporučuji paličku přikrýt alobalem, aby se česnek opekl rovnoměrně. Na grillu pečeme z obou stran dohněda. Výsledek nepálí ani nepáchne jako syrový česnek, ale naopak má příjemnou oříškovou a umami chuť.


Foto: vlevo syrový, vpravo grilovaný česnek

Grilovat však můžeme i sladké ovoce např. jablko (může být i napíchnuto), banán (se slupkou) nebo ananas - ideálně ještě potřený tahini (sezamová pasta).


Foto: ananasový plátek s tahini

Sojové plátky nakoupíte ve většině českých obchodů. Tofu nebo párky seženete např. v Bille, Tescu, Lidlu, Kauflandu či ve zdravých výživách.

Pokud vám nevadí vyšší cena, doporučuji vyzkoušet některou z luxusnějších rostlinných alternativ masných produktů (věřím, že s vyšší poptávkou a větší konkurencí zlevní). Na českém trhu si můžete nakoupit např. tyto výrobky: Rostlinná uzenina (Salve Natura), veganské steaky "kukuřízky" (Veto), oválky (Robi), bylinkové grilovací klobásy (Hobelz), obalované nerybí filety (Gardein).

Spoustu dalších alternativ najdete ve specializovaných sekcích těchto eshopů: PuroshopVeganstoreBiostyleSupervego a mnoho dalších.

Na závěr ještě má oblíbená grilovací scénka ze Simpsonu:

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(1)
Vytisknout  

Související články

Nezisková organizace Good Food Institute vyzývá k rozsáhlé veřejné podpoře výzkumu a vývoje alternativních zdrojů bílkovin
Špagety s omáčkou z červené řepy
Řepné karbanátky
No Internet Connection