Vědci z Oregonské státní univerzity si nechali patentovat nový kmen mořské řasy, která má po usmažení chuť slaniny.
Jedná se o kmen červené mořské řasy, jež vzhledem připomíná průhledný kadeřavý salát. Má dvojnásobně vyšší nutriční hodnoty než kapusta a velmi rychle roste. A už jsme zmiňovali, že chutná jako slanina?
Vedoucí výzkumného týmu Chris Langdon prozradil, že jeho lidé začali nový druh řas pěstovat při pokusech najít vhodnou potravu pro jedlé mořské měkkýše (ušně mořské), kteří jsou oblíbeným pokrmem v mnoha asijských zemích. Jedná se o novou odrůdu červených mořských řas, které běžně rostou na pobřeží Tichého a Atlantického oceánu.
Langdon si uvědomil, že objev jeho týmu má větší potenciál, když k němu do kanceláře přišel kolega Chuck Toombs a zahlédl tam rostoucí řasu. Toombs totiž věří, že slaninová řasa se může v Oregonu stát novým podnikatelským odvětvím, jak uvádí v tiskové zprávě z univerzity.
Foto: Flickr/Akuppa John Wigham
Toombs okamžitě zahájil spolupráci s univerzitním Ústavem inovace potravin, kde rychle navrhli hned několik jídel, v nichž je řasa hlavní ingrediencí.
Langdon uvedl, že v USA se červené řasy komerčně za účelem konzumace nepěstují, ale v severoevropských zemích je lidé jedí celá staletí.
„Ta řasa je opravdu úžasná,“ říká Langdon, „když jsem ji usmažil, chutnala jako slanina a vůbec ne jako řasa. A ta chuť slaniny je hodně silná.“
I když zatím nebyla provedena analýza s cílem zjistit, jestli by o komerční pěstování slaninové řasy byl v praxi zájem, výzkumný tým věří, že pro vegany a vegetariány by to byla zajímavá alternativa konvenční slaniny. Studenti MBA pod vedením Chucka Toombse pilně pracují na marketingovém plánu nové řady potravin se slaninovou řasou.
V USA se už některé červené řasy prodávají, ale jde o jiné odrůdy, než je ta z oregonské univerzity. Langdon aktuálně řasu pěstuje v množství mezi 9-14 kg týdně, ale brzy plánuje objem ztrojnásobit.
Zdroj: The Independent, Překlad: Hana Tesařová