Rozhovor s Petrou Drábkovou, majitelkou veganského bistra FRYENDS v Brně

Rozhovor s Petrou Drábkovou, majitelkou veganského bistra FRYENDS v Brně

Brněnské bistro Fryends za dva a půl roku existence vyrostlo od punkových začátků po oblíbené "hladové okno". Krátce před propuknutím koronavirové krize otevřeli i kavárnu s posezením, do které se snad již brzy zase vrátí život. Přinášíme vám rozhovor s jeho spoluzakladatelkou Petrou Drábkovou.

Jak vlastně vznikl nápad založit veganské bistro?

Okýnko FRYENDS jsme založili čtyři přátelé v říjnu 2017. Sany a Luke měli skvělé místo v centru města a nás s Liborem napadl koncept burgrárny/bagetárny. Dali jsme hlavy dohromady, vyladili pečivo, recept na seitan a karbanátky a mohlo se začít.

fryends brno 5

A jaké byly začátky?

Začátky byly krušné, málokdo o nás věděl a neměli jsme ani moc financí na propagaci. Chtěli jsme ale za každou cenu otevřít co nejdříve. Proto byl start okýnka docela „na punk“. Pamatuji si, že nabídku jsme tehdy psali fixami na papír. Veganská komunita nás ale přišla podpořit a postupně se informace o našem okýnku šíříla mezi větší okruh lidí.

Ale uspěli jste. Bistro jste založili na podzim roku 2017, to je už dlouhá doba. Jak se věci za tu dobu změnily?

Z pár stálých zákazníků už máme celkem velkou klientelu. Chodí k nám čím dál častěji zákazníci, kteří nejsou vegani, ale chtějí si jídelníček „zpestřit“. I přes zvětšující se zájem si zakládáme na tom, že máme vše domácí a čerstvé.

fryends brno 2

Máte vlastní recepty a nápady. Vymýšlíte je všichni dohromady?

Přesně tak, recepty jsme vymysleli společně. Někdo vždy přišel s nápadem a postupně jsme recepty vyladili podle názorů a tipů ostatních, až z nich vyšla finální podoba.

Je někdo z vás profesionální kuchař, nebo jste skupinou přátel, která to prostě umí?

To je na tom právě to nejlepší. Ani jeden z nás nemá gastronomické vzdělání. Možná proto lidem u nás tolik chutná, protože do vaření tím víc dáváme srdíčko. Navíc jsme otevření i názorům zákazníků. Necháme si tak někdy do vaření „kecat“, což by možná profesionální kuchař často nepřekousl. Hlavní je ta vášeň pro věc, ne vzdělání. Člověk se naučí až v praxi.

fryends brno 3

To je pravda, je to obdivuhodné… Minulý rok jste otevřeli i kavárnu FRYENDS COFFEE. To je skvělý tip, když má člověk chuť spíše na něco sladkého nebo třeba na veganský chlebíček.

Ano, trochu nám chybělo, že si k našemu jídlu nemá člověk kam sednout. Proto když se hned vedle okýnka objevilo místo s fantastickou zahrádkou ve vnitrobloku, museli jsme ho hned vzít. Kavárna je aktuálně z důvodu pandemie zavřená a funguje jen okýnko. Snad se situace brzy zlepší a budeme zase moci nabídnout posezení nad výběrovou kávou s poctivým vegan dortem nebo vlašským chlebíčkem.

To je skvělé! A jaké máte vize do budoucna?

Rádi bychom rozšířili sortiment a nedrželi se jen burgerů a baget. Pokud vše půjde, jak má, chtěli bychom koncept více ucelit a snad se i rozšířit.

fryends brno 1

To bude pro všechny vegany i nevegany jedině dobře. Co vás na vaší práci nejvíce naplňuje? Díky vaší restauraci a kavárně podporujete veganství a práva zvířat na svobodný život.

Mě konkrétně nejvíce naplňuje, když vidím, že i člověku, který byl k veganskému jídlu skeptický, u nás chutná a vrací se. Snažíme se samozřejmě, aby bylo jídlo zdravější například tím, že nepoužíváme fritézu a vše pečeme v troubě. Ale chceme, aby bylo především chutné. Úsměvy zákazníků a jejich spokojenost je to, co mě žene dopředu. Junk bez výčitek.

Vzkázala byste ráda něco vašim zákazníkům?

Určitě. Nebojte se objevovat nové chutě a podporujte i podniky, které mají jen vegan „možnosti“. Čím více bude veganství samozřejmostí, tím méně bude utrpení pro planetu.

fryends brno 4

Autorka: Jana Štěpánková, Korektura: Andrea Hermanová

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Milan "Banán" Trachta: Na chmury je nejlepší lék cítit se milován
Tomáš Kadlec: Chci žít život, kterej mě baví a za kterým si můžu morálně stát
Rozhovor s Danielou a Rosťou, majiteli veganské hospody Belzepub
No Internet Connection