Společnost Boermarke, přední holandský výrobce mléčných výrobků, po třech dekádách v mléčném průmyslu oznámila, že svou produkci přeorientuje výhradně na rostlinné výrobky, s cílem nabízet tyto produkty ve všech evropských supermarketech během následujících tří let.
Firma oznámila, že v reakci na růst produkce svého veganského sortimentu o 800 % za poslední tři roky převede svou stávající živočišnou výrobu na společnost De Zuivelhoeve, dalšího holandského producenta mléčných výrobků, a sortiment Boermarke postupně transformuje na 100% veganskou nabídku pod vlastní značkou Vairy, případně pod jinou soukromou značkou.
Rostlinný sýr od Boermarke je nabízen za konkurenceschopnou cenu a dle tvrzení firmy je k dostání v 80 % nizozemských supermarketů a s velmi pozitivním ohlasem také na německém trhu. „Za tento úspěch zčásti vděčíme faktu, že momentálně zvládají produkovat rostlinný sýr ve velkých objemech pouze tři evropští výrobci, a jedním z nich je právě Boermarke,“ vysvětluje mluvčí společnosti.
Mluvčí dále upřesňuje, že přechod k rostlinné výrobě přichází jako reakce na „zákazníky, kteří si přejí striktní rozdělení mléčných a rostlinných výrobků, aby nedocházelo k záměnám,“ a že tento proces bude trvat několik let. Firma si prý ponechá všech 180 současných zaměstnanců, kteří „zůstanou zapojeni do rozvoje značky Vairy i do výroby pod soukromými značkami jiných prodejců“.
Závěrem Boermarke uvádí: „Velmi se těšíme na budoucnost jako přední výrobci v odvětví a jsme nadále pevně odhodláni poskytovat zákazníkům chutné, cenově dostupné a udržitelné alternativy mléčných výrobků.“.
Zdroj: Vegconomist, překlad: Tomáš Mrštný, korektura: Silvestr Vandrovec Špaček