Autorka: Jane Dalton (The Independent)
Překlad: Pavla Doucková
Viry ptačí chřipky se objevují stále častěji. Covid-19 by se pak v porovnání s jedním takovým, vysoce nakažlivým, jevil ještě jako „mírný” virus.
Studie vědců, vydaná v září loňského roku, upozorňuje na to, že prostředí intenzivních chovů kuřat, jejichž maso pak dále prodávají britské obchodní řetězce Tesco, Sainsbury a Co-op, vytváří ideální podmínky pro vznik nových pandemických virů.
„Koktejl“ infekcí, kterým jsou zvířata vystavena, je podle dokumentu téměř dokonalou živnou půdou, ze které by mohla vzejít nová potenciálně pandemická nemoc.
Autoři studie varují před tím, že ve stínu nového, vysoce nakažlivého viru ptačí chřipky by se Covid-19 jevil jako „mírný“.
Za tento „krutý a nebezpečný“ systém jsou podle studie zodpovědné v první řadě supermarkety. Aby mohly supermarkety prodávat levné kuřecí maso, údajně nakupují kuřata z přeplněných chovů, ve kterých je vysoké riziko přenosu nemocí.
Kuřata v těchto chovech bývají speciálně vyšlechtěna k nepřirozeně rychlému růstu. Kvůli tomu je jejich přirozená obranyschopnost silně oslabena – pokud zvíře onemocní, imunitní systém si s infekcí prakticky nedokáže poradit.
Studie nese název Britská pandemie: Krutost a nebezpečí spojené s kuřecím masem ze supermarketů. Tvrzení, že levné kuřecí maso ze supermarketů může způsobit novou pandemii s katastrofálními následky, autoři dokládají desítkami citovaných vědeckých prací.
Nejčastěji chovanými suchozemskými tvory ve Velké Británii jsou brojleři. Britskými velkochovy projde téměř miliarda těchto kuřat ročně.
Organizace zabývající se bojem za lepší životní podmínky a práva zvířat již dříve uvedly, že většina kuřat v britském zemědělství je selektivně vyšlechtěna. Pokud bychom nadměrné tempo jejich růstu měli převést na lidské poměry, je to jako kdyby pětileté děti vážily zhruba 140 kg.
Zpráva byla zpracována pro organizaci bojující za práva zvířat Open Cages. Stojí v ní: „Ptačí chřipka byla u kuřat kdysi velmi vzácnou chorobou, dnes se však ohniska objevují rok co rok.“ Tvrdí však, že její varování zdaleka nepopisuje, jak by mohl vypadat „soudný den”.
Vědci již dříve uvedli, že nové nemoci, které mají potenciál propuknout v pandemii, se za posledních padesát let začaly vyskytovat čtyřikrát častěji.
Světová zdravotnická organizace již v roce 2007 upozorňovala na to, že se infekční nemoci objevují nebývale rychlým tempem.
Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) jediný kmen ptačí chřipky H7N9 od roku 2013 způsobil 1568 případů a 616 úmrtí lidí.
V loňském roce bylo ve Velké Británii potvrzeno 16 případů ptačí chřipky za jedno čtvrtletí.
„Pandemie ptačí chřipky v rozsahu Covid-19 by byla zničující, a to nejen co se týká počtu obětí. Také by hrozil rozpad ekonomiky, náš život by už nebyl jako dříve," varuje zpráva. U pandemie chřipky z roku 1918, na kterou zemřelo 50 milionů lidí, se předpokládá, že virus pocházel od ptáků.
„Znepokojuje nás, že existují odhady, že pokud virus H7N9 získá trvalou schopnost přenosu z člověka na člověka, ‚může být horší, pravděpodobně mnohem horší než Velká pandemie v roce 1918',“ varovali vědci na začátku loňského roku.
Autoři – profesor neurologie David Wiebers a profesor veterinární medicíny Andrew Knight – tvrdí, že při chovu kuřat přichází lidé do kontaktu s „obrovským množstvím“ biologické hmoty. Jako jsou například tělesné tekutiny.
Viry ptačích nemocí jsou přítomny ve vzorcích ovzduší ve vzdálenosti až 180 km od farem s infikovanými zvířaty. Jak ale zpráva dále uvádí, postupy pro řešení tohoto problému však stále neřeší základní příčiny nemocí.
Foto: Přeplněné haly umožňují velmi rychlé šíření nemocí. (Zdroj: Open Cages)
Z britských supermarketů pouze Waitrose a Marks & Spencer podepsaly „Better Chicken Commitment“. Tím se zavázaly k tomu, že do roku 2026 navýší standardy chovu kuřat, díky čemuž budou mít zvířata lepší životní podmínky.
Mluvčí společnosti Sainsbury uvedl, že je tento řetězec největším britským maloobchodem s produkty, u kterých společnost Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals Assured (RSPCA Assured) potvrdila, že pochází z etických a udržitelných chovů. „I když sdílíme závazek zlepšovat postupy v oblasti dobrých životních podmínek zvířat, kterých se Better Chicken Commitment snaží dosáhnout, věříme, že efektivnější je jiný přístup. Způsob, jakým pracujeme s našimi farmáři, se liší už několik let,” dodal mluvčí.
„Vytvořili jsme cyklus měření, řízení a neustálého zlepšování zdraví a dobrých životních podmínek našich zvířat a věříme, že naše výsledky hovoří samy za sebe," doplnil.
Také mluvčí společnosti Co-op uvedl, že kuřata, prodávána pod vlastní značkou tohoto řetězce, jsou „chována v chovech s vysokými standardy, které zavedla nezisková organizace Red Tractor Assurance” a jeho prémiová kuřata rovněž splňují standardy RSPCA Assured. „Máme také naše vlastní přísné standardy pro životní podmínky, a jejich dodržování ověřujeme prostřednictvím specializované skupiny pro chov kuřat. Neustále kontrolujeme, jakým způsobem získáváme produkty a prověřujeme důsledky závazku European Chicken Commitment pro naše dodavatelské řetězce,“ vysvětlil mluvčí.
Rovněž společnost Tesco se vyjádřila k situaci. „Náš nový volný venkovní chov, kde chováme naše nejlepší, organická a nově i RSPCA schválená kuřata, splňuje nebo dokonce překračuje veškeré cíle závazku Better Chicken,“ řekla mluvčí za Tesco. Dodala, že jejich chovy kuřat dále splňují nebo překračují vládou schválené standardy dobrých životních podmínek a Red Tractor.
Andrew Opie z British Retail Consortium dodal: „Maloobchodníci očekávají, že jejich dodavatelé budou dodržovat všechny zákonné požadavky a případně další standardy, jako například ty od Red Tractor, které vyžadují nižší hustotu osazení než zákonné minimum. Berou své povinnosti v oblasti dobrých životních podmínek zvířat velmi vážně.“
Zdroj: The Independent, Překlad: Pavla Doucková, Korektura: Marie Mrázová