Každý desátý Švéd je podle výzkumu vegetarián

Každý desátý Švéd je podle výzkumu vegetarián

Podle sociologického výzkumu, který byl publikován 20. března 2014, je deset procent populace ve Švédsku vegetariány nebo vegany. Rovněž roste poptávka po bezmasých produktech a hlavními tahouny této celonárodní vlny jsou mladí lidé.

Výzkumná agentura Demoskop provedla výzkum na základě zadání Djurens Rätt, což je největší organizace za práva zvířat ve Skandinávii. Šest procent respondentů ve výzkumu uvedlo, že je vegetariány, a čtyři procenta, že jsou vegany.

Podle tohoto výzkumu narostl počet vegetariánů ve Švédsku za posledních pět let o 4 %. Gabriela Turneborg z organizace Djurens Rätt k tomu dodala, že "je potěšující, že se tato čísla v posledních letech zvýšila, nicméně byla bych velmi překvapená, kdyby tomu tak nebylo."

Turneborg dodala, že rostoucí poptávka po vegetariánském jídle je "všude dobře patrná". Uvedla, že výsledky jí vůbec nepřekvapují, protože jak restaurace tak supermarkety prý evidentně pružně reagují na poptávku a nabízí stále více vegetariánských a veganských potravin.

Její slova potvrzují i výsledky výzkumu, ve kterém uvedlo celkem 37 % ne-vegetariánu, že se v posledním roce zvýšil jejich zájem o koupi vegetariánského jídla. V roce 2009 byl počet takových respondentů 26 %. Výzkum dále odhalil, že pokud by byla nabídka takových potravin lepší a dostupnější, více lidí by bylo ochotno se vegetariány či vegany stát.

Podíváme-li se na věkové složení, nejvíce vegetariánů bylo přítomno ve věkové skupině 15 až 24 let. V této skupině se k vegetariánství přihlásilo 17 % lidí.

Výzkum probíhal mezi 25. únorem a 5. březnem 2014 na vzorku 1000 respondentů, kteří byli dotazováni po telefonu.

V Česku byl výzkum na toto téma proveden před více než 10 lety. Z výzkumu agentury Stem/Mark vyšlo najevo, že v roce 2003 bylo v české populaci 2 % vegetariánů a mezi nejsilnější skupiny patřily ženy, lidé ve věku 15 - 29 let a vysokoškoláci. Z rozšiřující se nabídky vegetariánských i veganských pokrmů v českých supermarketech a restauracích lze předpokládat, že i u nás došlo ke znatelnému nárůstu lidí, kteří odmítají maso i další živočišné produkty nebo jejich konzumaci alespoň omezují.

Zdroje: The Local, Djurens Rätt, Foto: FB: Mercy for Animals

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Jak cítí zvířata a hmyz? Vědci znají odpovědi
Vítězství sóji nad steakem? Nejnovější průzkum mění pohled na rostlinnou stravu
Hospodářských zvířat v Evropě ubývá. Evropané snižují konzumaci masa
No Internet Connection