Kam zajít na veganskou svatomartinskou husu?

Kam zajít na veganskou svatomartinskou husu?

Happy Bean

Blížící se datum 11.11. je v naší zemi svátkem sv. Martina. V tento den je zvykem pojídat pečenou husu a popíjet červené víno. Proč ale právě husa? Teorií existuje hned několik. Jedna z nich praví, že když sv. Martin kázal, husy ho rušily svým kázáním a za trest byly zabity a upečeny. Poněkud kruté, nemyslíte? Naštěstí žijeme v době, kdy už husy zabíjet nemusíme. Namísto nich si můžeme dopřát autentickou rostlinnou alternativu.

V loňském roce jste na naší facebookové stránce mohli najít tipy, jak veganskou verzi husy s přílohou připravit doma. Protože ale ne každý chce strávit hodiny v kuchyni, letos pro vás máme přehled veganských restaurací, kam můžete zajít právě na svatomartinské menu. „Husu“ lze najít jak na pátečním poledním menu, tak v sobotní nabídce.

Nejvíce veganských podniků se nachází v Praze a Brně, proto je největší nabídka tohoto svátečního pokrmu právě v těchto městech. Pokud ale víte o dalších místech, určitě nám dejte vědět, ať si může co nejvíce lidí pochutnat!

 

PRAHA

Čím jiným začít, než vůbec nejznámějším svatomartinským menu? Ano, řeč je o jídelně Eaternia, nacházející se poblíž Smíchovského nádraží. Ta mívá pravidelné sobotní speciály, nejpopulárnějším z nich je bezpochyby právě „husa“.

Jelikož si na ni obvykle postojíte i hodinu ve frontě, jídelna letos pokrm nabízí i v rámci pátečního obědového menu. Na něm najdete jak vyhlášené Pečené husí stehno s křupavou kůžičkou, dvěma druhy zelí a bramborovými lokši, tak i polévkovou novinku - Staročeský husí kaldoun s trhaným husím masem a širokými nudlemi.

Za samotnou „husu“ s přílohou zaplatíte 270,- a za celé menu 325,-. V nabídce bude i svatomartinské pivo a víno.
Přijďte ale raději dříve, zájem bývá opravdu obrovský, tak ať se na vás dostane. Více na tomto odkazu.

 husa eaternia

Foto: Eaternia

Od dvoudenních hodů přejdeme k pátečnímu polednímu menu. To si můžete dát buď v Momentu či Pastvě.

Od Eaternia je to nedaleko k Pastvě, kde „husu“ s přílohou najdete pod trochu záhadným názvem Opečené bramborové noky na pyré z červeného zelí se zauzeným konfitem celeru, tofu a sóji, smažená cibulka, petrželka. Toto jídlo vás vyjde na 195,-.

I Bistro Moment, nacházející se poblíž náměstí Jiřího z Poděbrad, na pátek připravilo Husu z celeru. K ní podávají Dýňové šišky, jablka, červené zelí a kmínovou omáčku. Celerová husa zde stojí 185,-.

V sobotu, na den sv. Martina, si můžete dát sváteční oběd buď v bistru Happy Bean či Střecha. 

Happy Bean Bistro je coby kamenem dohodil od zmiňovaného Momentu. Zde, stejně jako v Eaternii, nabízejí Husu s lokšemi a červeným zelím, doplněná bude však netradičně o Chutney z lesního ovoce. Podnik očekává velký zájem, proto doporučuje na sobotu rezervovat místo i počet porcí na telefonním čísle +420 778 513 500.

V bistru Střecha na Novém Městě Husu v sobotu podávají rovněž s červeným zelím, jako přílohu však mají bramborové knedlíky. Zde za ni zaplatíte 230,-.
Mám aktuální zkušenost se Střechou, o víkendu přes poledne mívají plno, proto rezervací určitě nic nezkazíte.

K naší redakci také pronikla zákulisní informace, že svatomartinské menu připravuje i letenský podnik Chutnej. V době uzávěrky článku však nebyly zveřejněné bližší oficiální informace. Pokud jste však z této části Prahy, doporučujeme sledovat jejich sociální sítě, ať vám nic neunikne.

V pátek si můžete zajít na veganskou kachnu se zelím, bramborovými šiškami a omáčkou do bistra Sandokan.

 

BRNO

Od české metropole se přesuneme do té moravské. Na „husu“ můžete zajít buďto v pátek do Die Küche nebo v sobotu do Tří ocásků.

Na poledním menu Die Küche v Kabinetu Múz, poblíž Malinovského náměstí najdete Husu ze seitanu na pivu s cibulí a křupavou kůrčičkou, bílé a červené zelí, bramborový a houskový knedlík a plátek sušeného jablka. Tato pivní „husa“ stojí 179,-.

Tři ocásci na rozdíl od ostatních podniků nepřipravují oběd, ale svatomartinskou večeři. V podniku u Lužánek si dáte nejen Seitanovou husu s houskovým knedlíkem a dvěma druhy zelí, ale i zeleninovou polévku s knedlíčky. Pokud vás na Martina zajímá nejen „husa“, ale i víno, těšit se můžete na komentovanou ochutnávku šesti vzorků vín. Cena činí večeře 200,-, s ochutnávkou vín 400,-. 

Další informace najdete na tomto odkazu.

 

OSTATNÍ

Hejna veganských „hus“ se slétají především v Praze a Brně. Ovšem jejich příbuzné  „kachny“ jsem našla na místě zvaném Zdravé Bistro Dary Země, které má pobočky ve Frenštátu a Rožnově pod Radhoštěm.

V pátek a sobotu v nich proběhnou jejich Martinské hody, kdy bude hlavní hvězdou Domácí seitan kachna se zelím z červené řepy a bezlepkovým bramborovým knedlíkem.

V Hodoníně určitě doporučujeme navštívit restauraci U Mlsné lišky, která má v pátek 10. 11. mimořádně otevřeno až do 20h a která nabízí následující menu:

Polévka: Svatomartinský kaldoun (B) (V) (6, 9) (Polévka s květákem, tempehem, česnekem a vegan smetanou)

1 – Svatomartinská NeHusa s dvojím zelím, knedlíky a lokší (V) (1) (Pečený seitan na pivě s červeným a bílým zelím, houskovým knedlíkem a lokší)

2 - NeHusí játra se šťouchanými brambory (B) (V) (6) (Sójové kousky dušené na víně se zeleninou, tofu škvarečky a šťouchanými brambory)

Moučník: Svatomartinsky štrůdl (V) (1) (Jablka a hrušky provoněné skořici, zapečené v listovém těstě)

 

 

Pokud jste zde nenašli svůj oblíbený podnik, ve kterém nabízí veganské svatomartinské menu, připomínám, že váš tip uvítáme a budeme rádi, podělíte-li se o něj v komentářích na facebooku či instagramu. 

Text: Adéla Miková, korektura: Petra Valešková, úvodní foto: Happy Bean

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Kam v Praze a v Brně na veganské vánoční menu?
Nová brožura s recepty na veganské cukroví je tady
Kam zajít v Drážďanech na veganské jídlo?
No Internet Connection