Houby vystavené slunci poskytují vitamin D jako potravinové doplňky

Houby vystavené slunci poskytují vitamin D jako potravinové doplňky

Nedávno zveřejněná studie potvrdila, že houby vystavené slunečnímu záření poskytují tolik vitaminu D jako výživové doplňky obsahující vitamin D2 a D3. Dr. Michael Holick a další výzkumníci z Bostonské univerzity lidem doporučují, aby houby před uvařením dali minimálně na půl hodiny (lépe však hodinu) na slunce.

Pro adekvátní příjem vitaminu D býval v minulosti doporučován pobyt na slunci nebo braní výživových doplňků v závislosti na zeměpisné šířce, ročním období a pigmentaci kůže. Pouze několik živočišných potravin totiž obsahuje významné množství vitaminu D (tučné ryby, rybí olej, játra), proto je příjem z potravy většinou nízký.

Jak ukázala studie, dokážou i houby (podobně jako naše kůže) vytvářet vitamin D z ultrafialového záření ze slunce, a to i poté, co byly sklizeny. Výhodou je, že ve srovnání s doporučovaným pobytem na slunci se konzumací takových hub nevystavujeme riziku rakoviny kůže.

Vitamin D je nezbytný pro náš imunitní systém, vstřebávání vápníku a pro zdravé a silné kosti i zuby. Jeho nedostatek je spojen s vyšším rizikem křivice, osteoporózy i rakoviny prostaty.

V citované studii dostávalo 30 dospělých po dobu 12 týdnů tablety s obsahem 2000 m. j. vitaminu D nebo houby vystavené slunečnímu záření.

"Výsledky poskytly důkaz, že konzumace hub vystavených slunečnímu záření je dobrým zdrojem a může zlepšit úroveň vitaminu D u zdravých dospělých osob. Kromě toho jsme zjistili, že konzumace hub, které obsahují vitamin D2, byla při zvyšování a udržování požadované hladiny tohoto vitaminu stejně účinná jako potravinové doplňky, které obsahovaly vitamin D2 nebo vitamin D3," uvedl vedoucí výzkumník Dr. Michael Holick.

Houby vystavené slunci poskytují vitamin D jako potravinové doplňky

Výsledky byly prezentovány na setkání Americké společnosti pro biochemii a mikrobiologii a publikovány v časopise Dermato-Endocrinology.

Někteří pěstitelé houby vystavují slunci již během jejich růstu, nicméně stejný efekt má vystavení slunci i kdykoliv po jejich sklizení. Spotřebitelům se doporučuje, aby houby umístili na slunce v době mezi 10 a 15 hodinou v období léta či pozdního jara, kdy má sluneční záření největší intenzitu.

"Ano, mluvíme o běžných houbách, např. žampionech. Stačí je vyndat z obalu a umístit na slunce. Nezáleží na tom, v jaké jsou pozici, a po přibližně 30 minutách začnou produkovat kvalitní zdroj vitaminu D," uvedl badatel.

Dobrá zpráva je, že podle Dr. Holicka vaření hladinu vitaminu D neovlivňuje. "Odborníci věří, že vaření obsah tohoto vitaminu neničí. Naopak vaření hub zlepšuje absorpci živin, které jsou v nich obsažené."

Zdroje: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2313062/Mushrooms-provide-vitamin-D-supplements--sun-eat-them.html

http://www.landesbioscience.com/journals/dermatoendocrinology/article/23321/

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Vegetariánská strava je spojená s o 22 % nižším rizikem srdečních chorob
Institut Moderní Výživy vs dokument Game Changers
„Veganská cholinová krize“: Pseudokauza vyvolaná médii a autorkou podporovanou živočišným průmyslem
No Internet Connection