Hledáte inspiraci, co připravit na party, oslavu či Silvestra? Z našeho výběru deseti různých druhů si určitě vyberete.
OLIVOVÉ:
Veku natřeme olivovým paté (recept zde) a ozdobíme na kolečka nakrájeným cherry rajčetem a listem salátu (rukoly, lollo rosso) nebo zelenou petrželí. Možno ozdobit i zelenými olivami.
KOPROVÉ:
Rozmixujeme bílé tofu, smícháme s na drobno nakrájeným čerstvým koprem a podle chuti osolíme. Veku natřeme margarínem, poté koprovým tofu, ozdobíme kouskem červené řepy a malou větvičkou čerstvého kopru.
RAJSKÉ:
Veku potřeme margarínem, poklademe plátky rajčat, potřeme trochou sojanézy a na ní nasypeme na kolečka nasekanou jarní cibulku. Nemáme-li jarní, dáme obyčejnou a ozdobíme kouskem petržele či salátu (aby tam bylo něco zeleného).
A LA ŠUNKOVÉ:
Veku potřeme margarínem a položíme na ni zatočený Lunter nebo Kalma salám se zeleným pepřem či s olivami, který seženete ve zdravých výživách a některých supermarketech. Na druhou půlku dáme tenký čtvereček uzeného tofu, na to kousek margarínu (ten drží ozdoby pohromadě) a ozdobíme půl či celým plátkem salátové okurky, půl plátkem rajčete a zelenou petrželí. Pro zpestření můžeme přidat i list salátu a trochu nastrouhané syrové mrkve.
A LA KRABÍ:
Nejprve si z celeru, mrkve, sojanézy a koření vytvoříme celerovou pomazánku (recept zde). Ozdobíme zeleným salátem (lollo rosso) a půl plátkem omytého citronu.
S BRAMBOROVÝM SALÁTEM:
Na veku poklademe bramborový salát (recept zde), na něj zatočíme půl sojového salámu např. Kalma s příchutí salámu (mapa míst, kde je možné Kalmu zakoupit), přidáme tenký čtvereček uzeného tofu, kousek margarínu a na něj položíme do vějířku nakrájenou kys. okurku, nakládanou červenou kápii a zelenou petržel.
CIZRNOVÉ
Den předem namočíme cizrnu, slijeme a uvaříme do měkka (alespoň 1 hodinu). Stranou si dáme pár hrstí cirzny a ze zbytku uděláme pomazánku hummus (recept zde). V pánvičce rozehřejeme trochu oleje a opečeme na ní uvařenou cirznu, kterou jsme dali stranou. Veku natřeme hummusem, posypeme opečenou cizrnou a ozdobíme snítkou petržele či listem salátu.
HOUBOVÉ:
Veku natřeme pomazánkou Patifu s příchutí Hlíva či Natural. Žampiony nakrájíme na tenké plátky, orestujeme na řepkovém oleji, přidáme drcený kmín a dusíme pod pokličkou. Když změknou, tak pokličku odklopíme, posolíme a opečeme dokřupava. Když žampiony vychladnou, tak jimi posypeme natřenou veku a ozdobíme žlutou nebo červenou paprikou a petrželí.
ČESKEKOVÉ:
Nejprve si z nastrouhaného tofu (ideálně i z trocha veganského sýru na bázi kokosového tuku, např. Wilmersburger, Vegan Life nebo Violife), sojanázy, česneku a soli vytvoříme česnekovou pomazánku (recept zde). Touto pomazánkou natřeme veku a ozdobíme červenou a zelenou paprikou, rajčaty nebo vlašským ořechem a kouskem petržele. Rovněž můžeme ozdobit plátkem citronu.
SYPANÉ NA SALÁTĚ
Na veku poklademe bramborový salát (recept zde). Kalma nebo Lunter veganský salám (nejlépe ten tmavý - s příchutí salámu) nakrájíme na tenké nudličky, kterými posypeme bramborový salát. Ozdobíme kopičkou sojanézy, lísktem salátu (např. polníčku nebo rukoly) a zelenou petrželí. Můžeme ozdobit též chilli nebo jalapeňos papričkou.