Maki sushi

 30 min.
doba přípravy
 
pro 2 osoby

Budete potřebovat
Rýže Na Sushi1 hrnek (150 g)
Rýžový Ocet3 lžíce (50 ml)
Řasa Nori4 plátky
Bambusová Podložka
Wasabi Pasta
Sojová Omáčka (Nejlépe Kikkoman)
Nakládaný Zázvor
Cukr2 - 3 lžičky
Sůl1 lžička
Miska S Vodou
Avokádonáplň podle chuti
Okurka
Mrkev
Bílá Ředkev
Mango
Uzený Tempeh
Reklama
Maki sushi

Fotonávod na přípravu maki rolek, které lze plnit spoustou vhodných ingrediencí

Hrnek rýže na sushi nejprve pečlivě propláchneme v misce se studenou vodou (minimálně 7x), vložíme do menšího nepřilnavého hrnce, zalijeme studenou vodou (1 a půl hrnku) a přiklopíme pokličkou. Rýži s vodou přivedeme na prudkém ohni k varu, poté oheň zmírníme na minimum a vaříme pod pokličkou přibližně 15 minut. Ke konci je dobré rýži zkontrolovat, zda se nepřipaluje, a zamíchat vidličkou. Uvařenou rýži přendáme do mísy, ještě za tepla promícháme s vlažným octem, ve kterém jsme rozmíchali cukr a sůl, a necháme co nejrychleji vychladnout (např. s pomocí vějíře či výkonné lednice).

Během chladnutí rýže si připravíme náplň. Zralé avokádo (s tmavě zelenou slupkou) či mango rozkrojíme na půl, oloupeme a nakrájíme na proužky. Okurku oloupeme, podélně rozpůlíme (můžeme i odkrojit semínka) a nakrájíme na dlouhé proužky. Mrkev či bílou ředkev oloupeme, krátce spaříme v osolené vroucí vodě (ideálně s kořením dle chuti) a také nakrájíme na dlouhé proužky. Uzený tempeh nakrájíme na dlouhé proužky.

Na bambusovou podložku položíme plátek řasy hrubou stranou nahoru. Na stůl si dáme misku s vodou, ve které si průběžně namáčíme prsty, aby se na ně nelepila rýže. Na dolní polovinu řasy rozložíme rýži (čtvrtinu z celkového objemu) a vytvoříme tenkou rovnoměrnou vrstvu, kterou uhlazujeme navlhčenýma rukama. Uprostřed prstem uděláme rýhu, kterou nejprve jemně potřeme wasabi pastou a poté do ní lehce vtlačíme náplň dle chuti (např. avokádo nebo mrkev s okurkou). Konec horní poloviny řasy lehce navlhčíme a hned jdeme rolovat. Spodní okraj nadzvedneme, překlopíme přes náplň a rolujeme až ke druhému okraji řasy (viz fotky níže). Během rolování rohož pevně mačkáme oběma rukama, aby mělo sushi hezký tvar a konzistenci. Vezmeme si velmi ostrý nůž, navlhčíme, aby se na něj nelepila rýže, a překrojíme rolky nejprve na dvě poloviny a ty posléze na třetiny.

Maki sushi podáváme s pastou wasabi, nakládaným zázvorem, sojovou omáčkou a mletým lněným semínkem (není nutné). Jíme čínskými hůlkami, příp. rukama.

 

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(1)
Vytisknout  

Související články

Červená čočka s kokosovým mlékem (čočkarí)
Dýňové rizoto po jamajsku
Řepné karbanátky
No Internet Connection