Maki sushi

Maki sushi
 30 min.
doba přípravy
 
pro 2 osoby

Budete potřebovat
rýže na sushi1 hrnek (150 g)
rýžový ocet3 lžíce (50 ml)
řasa nori4 plátky
bambusová podložka
wasabi pasta
sojová omáčka (nejlépe Kikkoman)
nakládaný zázvor
cukr2 - 3 lžičky
sůl1 lžička
miska s vodou
avokádonáplň podle chuti
okurka
mrkev
bílá ředkev
mango
uzený tempeh

Fotonávod na přípravu maki rolek, které lze plnit spoustou vhodných ingrediencí

Hrnek rýže na sushi nejprve pečlivě propláchneme v misce se studenou vodou (minimálně 7x), vložíme do menšího nepřilnavého hrnce, zalijeme studenou vodou (1 a půl hrnku) a přiklopíme pokličkou. Rýži s vodou přivedeme na prudkém ohni k varu, poté oheň zmírníme na minimum a vaříme pod pokličkou přibližně 15 minut. Ke konci je dobré rýži zkontrolovat, zda se nepřipaluje, a zamíchat vidličkou. Uvařenou rýži přendáme do mísy, ještě za tepla promícháme s vlažným octem, ve kterém jsme rozmíchali cukr a sůl, a necháme co nejrychleji vychladnout (např. s pomocí vějíře či výkonné lednice).

Během chladnutí rýže si připravíme náplň. Zralé avokádo (s tmavě zelenou slupkou) či mango rozkrojíme na půl, oloupeme a nakrájíme na proužky. Okurku oloupeme, podélně rozpůlíme (můžeme i odkrojit semínka) a nakrájíme na dlouhé proužky. Mrkev či bílou ředkev oloupeme, krátce spaříme v osolené vroucí vodě (ideálně s kořením dle chuti) a také nakrájíme na dlouhé proužky. Uzený tempeh nakrájíme na dlouhé proužky.

Na bambusovou podložku položíme plátek řasy hrubou stranou nahoru. Na stůl si dáme misku s vodou, ve které si průběžně namáčíme prsty, aby se na ně nelepila rýže. Na dolní polovinu řasy rozložíme rýži (čtvrtinu z celkového objemu) a vytvoříme tenkou rovnoměrnou vrstvu, kterou uhlazujeme navlhčenýma rukama. Uprostřed prstem uděláme rýhu, kterou nejprve jemně potřeme wasabi pastou a poté do ní lehce vtlačíme náplň dle chuti (např. avokádo nebo mrkev s okurkou). Konec horní poloviny řasy lehce navlhčíme a hned jdeme rolovat. Spodní okraj nadzvedneme, překlopíme přes náplň a rolujeme až ke druhému okraji řasy (viz fotky níže). Během rolování rohož pevně mačkáme oběma rukama, aby mělo sushi hezký tvar a konzistenci. Vezmeme si velmi ostrý nůž, navlhčíme, aby se na něj nelepila rýže, a překrojíme rolky nejprve na dvě poloviny a ty posléze na třetiny.

Maki sushi podáváme s pastou wasabi, nakládaným zázvorem, sojovou omáčkou a mletým lněným semínkem (není nutné). Jíme čínskými hůlkami, příp. rukama.

 

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(6)
Vytisknout  

Související články

Špagety s omáčkou z červené řepy
Červená čočka s kokosovým mlékem (čočkarí)
Řepné karbanátky
No Internet Connection