Lasagne

Lasagne
 50 min.
doba přípravy

Budete potřebovat
lasagne1 balení
rostlinné mléko500 ml
jíška
sůl
pepř
muškát. oříšek
rostlinné máslo či olej
rostl. boloňská omáčka400 g
veganský sýr např. Veganline (není nutný)
oregáno
čerstvá bazalka
černé olivy

Lahodné zapečené těstoviny s boloňskou omáčkou, olivami a bešamelem.

Nejprve si připravíme bešamel z rostlinného mléka - ve výsledku by ho mělo být půl litru a dost se odpaří, takže doporučuji o něco více. Klasický bešamel: na rostlinném tuku osmahneme mouku, pomalu přiléváme mléko či smetanu, mícháme až do zhoustnutí; Ošizený (líný:) bešamel: dáme vařit mléko, pomalu přisypáváme instantní jíšku, pozor - houstnout začne až když se vaří). Osolíme (menší kávová lžička), opepříme a nastrouháme 1/4 muš. oříšku.

Obdélníkovou zapékací mísu vhodných rozměrů vymažeme rostlinným máslem či olejem, na ní položíme tři tvrdé obdélníky lasagne (nebo co velikost dovolí - můžeme je i opatrně lámat), potřeme boloňskou omáčkou (čtvrtinu sklenice) tak, aby pokrývala celou plochu plátku - pokud je omáčky málo, můžeme ji naředit rajským protlakem.

Dále můžeme okořenit oregánem a čerstvou bazalkou a vylepšit na tenká kolečka nakrájenými černými olivami. Poté posypeme veganským sýrem (lze i vynechat) a zalijeme bešamelem (zaléváme pečlivě především okraje, jinak zůstanou tvrdé). Množství záleží na požadované šťavnatosti.

Po této vrstvě přijde další obdélník lasagne, a tak se to opakuje stále dokola, až v poslední (čtvrté) vrstvě se dá boloňská omáčka, bešamel a na to teprve rostlinný sýr (pokud jej máme).

Dáme zapéct na 35-40 min. do středně vyhřáté trouby (180 °C).

TIP: Do každé vrstvy můžete také přidat mleté veganské maso z Lidlu. Stačí ho krátce osmažit na oleji a pak jím posypat každou vrstvu.

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(7)
Vytisknout  

Související články

Špagety s omáčkou z červené řepy
Hlíva a la ryba
Omeleta (vegan)
No Internet Connection