Lahodné zapečené těstoviny s boloňskou omáčkou, olivami a bešamelem.
Nejprve si připravíme bešamel z rostlinného mléka - ve výsledku by ho mělo být půl litru a dost se odpaří, takže doporučuji o něco více. Klasický bešamel: na rostlinném tuku osmahneme mouku, pomalu přiléváme mléko či smetanu, mícháme až do zhoustnutí; Ošizený (líný:) bešamel: dáme vařit mléko, pomalu přisypáváme instantní jíšku, pozor - houstnout začne až když se vaří). Osolíme (menší kávová lžička), opepříme a nastrouháme 1/4 muš. oříšku.
Obdélníkovou zapékací mísu vhodných rozměrů vymažeme rostlinným máslem či olejem, na ní položíme tři tvrdé obdélníky lasagne (nebo co velikost dovolí - můžeme je i opatrně lámat), potřeme boloňskou omáčkou (čtvrtinu sklenice) tak, aby pokrývala celou plochu plátku - pokud je omáčky málo, můžeme ji naředit rajským protlakem.
Dále můžeme okořenit oregánem a čerstvou bazalkou a vylepšit na tenká kolečka nakrájenými černými olivami. Poté posypeme veganským sýrem (lze i vynechat) a zalijeme bešamelem (zaléváme pečlivě především okraje, jinak zůstanou tvrdé). Množství záleží na požadované šťavnatosti.
Po této vrstvě přijde další obdélník lasagne, a tak se to opakuje stále dokola, až v poslední (čtvrté) vrstvě se dá boloňská omáčka, bešamel a na to teprve rostlinný sýr (pokud jej máme).
Dáme zapéct na 35-40 min. do středně vyhřáté trouby (180 °C).
TIP: Do každé vrstvy můžete také přidat mleté veganské maso z Lidlu. Stačí ho krátce osmažit na oleji a pak jím posypat každou vrstvu.