Včera zahájil mezinárodní řetězec obchodů s nábytkem IKEA ve všech svých pobočkách prodej dlouho očekávané novinky - zeleninových kuliček GRÖNSAKSBULLAR. IKEA vyslyšela přání svých zákazníků (viz článek Veganské "masové" koule v IKEA) a na místo původně plánovaných vegetariánských kuliček zavedla veganskou verzi. Podle textu na webu jde o první krok nového směřování společnosti směrem k širší nabídce zdravějších a udržitelnějších potravin nabízených v obchodních domech IKEA.
Cena je 79 korun (porce/10 ks) a 89 korun (porce/15 ks). V průběhu května si je budou moci zákazníci koupit i v oddělení Švédských specialit.
Zeleninové kuličky jsou vyrobené z cizrny, hrášku, kapusty, kukuřice, paprik a hrachové bílkoviny. Díky velkým kouskům zeleniny mají bohatou chuť a obsahují dostatek proteinů, takže mohou být plnohodnotným hlavním jídlem. Kuličky se pečou odděleně od masových.
Zajímavé je i nutriční hledisko. Veganské kuličky mají o 100 kalorií méně a polovinu tuku oproti masové verzi (viz přiložená tabulka).
Složení: Cizrna (18 %), hrách (14 %), mrkev (14 %), červená paprika (14 %), kukuřice (14 %), kapusta (10 %), hrachový protein, cibule (3 %), řepkový olej, hrachový škrob, jedlá sůl, hnědý cukr, zahušťovadlo (E461), aroma, koření, bylinky.
Zdroj: IKEA, Huffington post