Úspěch: První pokuta za prodej pokrmu foie gras kvůli týrání zvířat

Úspěch: První pokuta za prodej pokrmu foie gras kvůli týrání zvířat

Jo-Anne McArthur / We Animals Media

Na základě trestního oznámení organizace PETA byla poprvé udělena pokuta německé společnosti za prodej foie gras.

Jak v prosinci informovalo státní zastupitelství ve městě Koblenec, společnost musela zaplatit 500 eur sdružení na ochranu zvířat PETA za porušení zákona na ochranu zvířat. Toto rozhodnutí potvrzuje názor organizace na ochranu práv zvířat, že trestněprávně relevantní může být nejen výroba produktu mučením zvířat, která je v Německu zakázána, ale také prodej foie gras. PETA předem požádala vedení obviněné společnosti, aby foie gras ze sortimentu vyřadilo a nahradilo je alternativami rostlinného původu, jako je například Joie Gras. Poté, co se stížnost dostala na veřejnost, obviněná společnost ustoupila.

Takzvaná foie gras jsou patologicky ztučnělá játra týraného ptáka. Napomáhání krutému zacházení se zvířaty je trestným činem, jak nyní potvrdilo státní zastupitelství v Koblenci, a to zásadně i v případě, že kachny a husy byly týrány a usmrceny v zahraničí,“ říká bioložka a expertka PETA Dr. Tanja Breining. „Toto rozhodnutí považujeme za důležitý precedens, který v budoucnu pomůže zastavit strašné týrání zvířat při výrobě foie gras v celé Evropě.“

Související informace

„Výrobci foie gras“ vykrmují především samce, protože játra samic hus a kachen nemají požadovanou velikost a obsahují příliš mnoho nervové tkáně. Jen ve Francii je kvůli tomu každoročně vytříděno a usmrceno více než 13 milionů kuřat samičího pohlaví ihned po narození. Při procesu „vycpávání“ zaměstnanci strčí do jícnu uvázaných zvířat trubičku a násilím je naplní 450 g až 1 kg obilné kaše. To způsobí, že játra ptáků během 10 až 18 dnů nabobtnají až na desetinásobek své normální hmotnosti. Kromě poškození krku a jícnu vede nucené vykrmování také k patologické tukové degeneraci jater, tzv. steatóze, a k dýchacím potížím, zlomeninám kostí, krvácení do jater a srdečnímu selhání. Mnohá zvířata proto umírají ještě předtím, než se dostanou na jatka. Tam jsou elektricky omráčena a usmrcena. Opakovaně dochází k tomu, že se probouzejí před vykrvácením nebo během něj a umírají při vědomí a v bolestech.

foie gras husy

Foto: Luis Tato / HIDDEN / We Animals Media

Foie gras jsou na mnoha místech zakázána nebo odmítána

„Výroba“ foie gras je tak krutá, že je v několika zemích EU výslovně zakázána. Naproti tomu Francie, Španělsko, Maďarsko, Bulharsko a část Belgie stále „vyrábějí“ foie gras. Výroba je již zakázána také v Argentině, Indii, Izraeli, Austrálii, Kalifornii a Turecku. Na žádost organizace PETA již řada restaurací vyřadila foie gras z nabídky, například loni v listopadu Brenner's Parkhotel v německém Baden-Badenu. Ve francouzských městech Grenoble, Lyon, Štrasburk a Villeurbanne se na oficiálních recepcích již nepodávají játra týraných zvířat.

V prosinci PETA vyzvala královské rody Španělska, Švédska, Norska, Dánska a Nizozemska, aby následovaly eticky odpovědný příklad krále Karla III. a zakázaly konzumaci foie gras ve svých kruzích.

Motto organizace PETA zní: Zvířata nejsou určena k tomu, abychom je jedli nebo jinak využívali. Organizace vede kampaň proti speciesismu – formě diskriminace, která znehodnocuje zvířata na základě jejich druhu.

Zdroj: Peta.de, překlad: Nela Otáhalová, korektura: ink

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Stát vyplácí enormní částky velkochovům kvůli ptačí chřipce, za nákazu si přitom mohou chovatelé sami
Kolem 70 lidí obsadilo mléčnou farmu, aby se veřejnost dozvěděla pravdu o mléku
Autorka knihy Kravín na konci pekla: V kravínech jsem zažila čisté barbarství [rozhovor]
No Internet Connection