Sobotní Veggie Parade oslaví soucit se zvířaty i planetou

Sobotní Veggie Parade oslaví soucit se zvířaty i planetou

V sobotu 20. června zamíří do Prahy více než tisícovka veganů, vegetariánů i reduktariánů (tedy těch, kteří cíleně snižují svou spotřebu živočišných produktů) na sedmý ročník street party Veggie Parade, kterou pořádá sdružení Otevři oči

Akce začne ve dvě na Václavském náměstí průvodem s maskami a transparenty, který ve druhé polovině doprovodí soundsystem Chalupáři s hudbou v tanečním duchu (world music, electro, ska/punk, dub, latino apod.). 

V zakončení budou na účastníky čekat bohaté veganské hody, které nabídnou např. veganskou verzi rajské s knedlíkem, burgery, vietnamské speciality, raw slanosti i sladkosti nebo točenou zmrzlinu z rýžového mléka. Kromě jídla bude možné zakoupit trička s různými motivy, placky, nekoženou obuv, ale i knihy (např. Veganův průvodce nebo Místo vejce banán).

Přítomny budou četné informační stánky neziskových zvířecko-právních organizací, ale chybět nebudou ani infostánky s ekologickou či lidskoprávní tematikou. Přehled všech stánkařů najdete na tomto webu.

Hlavní program bude tvořen koncertem slovenských rapperů Presenta a Suverena (podívejte se na jejich nový videoklip zde) a tematickými přednáškami. Ekologické dopady spotřebitelství přiblíží Jan Rovenský z Greenpeace, který je sám veganem už od roku 1992. Další dlouholetý vegan, sportovec a novinář Pavel Houdek zase představí publiku své tipy, jak na rostlinnou stravu s co nejmenším rozpočtem. V pásmu mikroprezentací se představí různé české i slovenské veganské projekty a organizace.

Hlavním tématem letošní Veggie Parade je ekologie, čímž požadatelé chtějí upozornit na dopady živočišné produkce na životní prostředí. Při této přiležitosti se sdružení Otevři oči rozhodlo přeložit a vydat leták Veganství, životní prostředí a příroda, který původně sestavily a vydaly slovenské Vegánske hody. Tento leták bude po vytištění v nejbližších dnech zařazen do distra sdružení a bude distribuován aktivistům po celém Česku spolu s dalšími materiály, které se rozesílají za dobrovolný příplatek na poštovné.

Na skutečnost, že živočišná výroba ohrožuje životní prostředí v mnoha ohledech, upozorňuje čím dál více oficiálních odborných stanovisek. Chovy hospodářských zvířat mají podle odhadů IPCC na svědomí téměř 15 % globálních změn klimatu, což je více než celosvětová doprava (včetně lodí a letadel). Jiné analýzy dokonce mluví i o desítkách procent.

„Mnoho lidí netuší, že pouhou úpravou jídelníčku mohou dosáhnout výraznější změny než třeba ekologicky šetrným cestováním nebo preferencí lokálních surovin. I hospodářská zvířata v Česku jsou totiž krmena sójou a dalšími plodinami z Jižní Ameriky, kde dochází k nevratným škodám. Nelze zapomínat ani na emise skleníkových plynů a spotřebu vody,“ zdůvodňuje volbu letošního tématu mluvčí akce Tereza Vandrovcová.

Z rozsáhlé studie provedené loni na Oxfordu týmem profesora Scarborougha přitom vyplývá, že už jen omezením konzumace masa na polovinu člověk sníží svou potravinovou uhlíkovou stopu o třetinu a ušetří tak téměř tunu CO2 za rok. Když se stejný člověk stane veganem, jeho potravinová uhlíková stopa se scvrkne dokonce o celých 60 procent.

Výběr potravin je jedním z nejúčinnějších nástrojů, jak snížit svoji uhlíkovou stopu. Letos proto chceme i kvůli chystanému klimatickému summitu v Paříži upozornit na neprávem opomíjený ekologický dopad našeho jídelníčku,“ dodává Vandrovcová.

Letos pořadatelé poprvé očekávají přes tisíc lidí, neboť počet účastníků s každým rokem prudce narůstá. O rostoucí oblíbenosti veganství a vegetariánství ve společnosti svědčí kromě rostoucího zájmu o akce tohoto typu také čím dál lepší dostupnost rostlinných produktů v běžných obchodech (např. tofu, rostlinného mléka či pomazánek) a počet veg-friendly restaurací (viz mapa).

Zdroj: Veggie-Parade.cz

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Pět důvodů, proč jsme přejmenovali Otevři oči na Očima zvířat
Kuchařská show Revoluční kuchařka osvobození posouvá hranice představivosti české gastronomie
Kolem 70 lidí obsadilo mléčnou farmu, aby se veřejnost dozvěděla pravdu o mléku
No Internet Connection