Produkce masa klesá: Německo zabíjí méně zvířat

Produkce masa klesá: Německo zabíjí méně zvířat

Jo-Anne McArthur / Oikeutta Elaimille / We Animals Media

Produkce masa v Německu má již několik let sestupnou tendenci. V roce 2021 bylo „vyrobeno“ o 2,4 % méně masa než v roce předchozím. Zní to jako malé číslo, ale pro zvířata je to velký rozdíl – neboť ušetřená 2,4 % představují více než 180 000 tun masa, a tím pádem tisíce prasat, krav a kuřat, které nebyly krutě zabity na jatkách.

Zvláště velký pokles u vepřového masa

Ze všech druhů zvířat, která v masném průmyslu trpí, je pokles produkce patrný zejména u prasat. V roce 2021 bylo zabito o 2,9 % méně prasat. Také dovoz prasat ze zahraničí, která jsou zabita v Německu, klesl o celých 49 %.

Pokles je částečně způsoben tím, že se stále více lidí stravuje vegetariánsky a vegansky a že se zpřísňují podmínky chovu. Přispěly k tomu ale i africký mor prasat a koronavirová pandemie. V důsledku toho se nyní v Německu chová nejméně prasat za posledních 25 let. Stále více zemědělců od chovu prasat upouští. Mor prasat, který do chlévů zavlekli lidé, v Německu řádí od léta 2021.

Zabito méně krav a ptáků

V roce 2021 bylo kvůli masu zabito i méně krav a ptáků. Produkce hovězího masa klesla o 1,8 %, což odpovídá 320 000 krav. Zabíjení opeřenců se celkově snížilo o 1,6 %.  Ačkoli bylo zabito výrazně méně krůt, bylo zabito také více brojlerů, mladých kuřat na výkrm.

01 kruty WAM17447

Foto: Gabriela Penela / We Animals Media

Konzumace masa klesla na rekordní minimum

Od roku 2016 soustavně klesá nejen produkce masa, ale i jeho spotřeba. Stále více lidí se soucitně rozhoduje vyřadit ze svého jídelníčku produkty zvířecího utrpení. Spotřeba masa na osobu v roce 2021 klesla na 55 kilogramů, a je tak na dosud nejnižší úrovni od prvního výpočtu z roku 1989.

Přibližně 2 % obyvatel Německa se stravují vegansky a 10 % vegetariánsky. Nejedná se o trend ve výživě, ale o pokrok směrem k respektujícímu soužití se všemi živými bytostmi.

Téměř všechna tzv. hospodářská zvířata v Německu žijí v konvenčních chovech. Jsou držena ve stísněných podmínkách s tisíci dalších zvířat, trpí nemocemi a neustálým stresem. Mnohá zvířata spatří denní světlo poprvé až v okamžiku, kdy jsou naložena na transport – který je většinou odveze na jatka, kde jim podříznou hrdlo.

03 prasata z nadhledu WAM7042

Foto: Jo-Anne McArthur / We Animals Media

Dejte se na veganství i vy

I přes vítaný pokles produkce masa bylo v roce 2021 na německých jatkách zabito 51,8 milionů prasat, 4,4 milionů krav, ovcí a koz a téměř 669 milionů kuřat, krůt a kachen. Učiňte i vy rozhodnutí přátelské ke zvířatům a žijte vegansky. Pomoci vám v tom může např. Veggie Challenge.

Zdroj: Peta.de, překlad: Denisa Hobbs, korektura: ink

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Hospodářských zvířat v Evropě ubývá. Evropané snižují konzumaci masa
Nezisková organizace Good Food Institute vyzývá k rozsáhlé veřejné podpoře výzkumu a vývoje alternativních zdrojů bílkovin
Společnost Planted Foods vyrábí veganské kuřecí maso za prosklenými zdmi
No Internet Connection