Americká lékařská asociace — sdružení 200 000 lékařů — říká, že je čas vypustit z nemocničních jídelníčků rakovinotvorné jídlo.
Sněm delegátů Americké lékařské asociace (AMA), která sdružuje 200 000 lékařů, minulý týden zveřejnil stanovisko, že by z nemocničních jídelníčků v celých Státech měla zmizet jídla, která způsobují choroby. "AMA tímto vyzývá americké nemocnice ke zlepšení zdraví svých pacientů, zaměstnanců i návštěvníků poskytováním různorodého zdravého jídla zahrnující rostlinná jídla a jídla s nízkým obsahem tuku, sodíku a přidaných cukrů." uvádí toto stanovisko. Stanovisko dále žádá nemocnice a jejich personál, aby šly příkladem a “vyškrtly z jídelníčku zpracované maso a poskytovaly a propagovaly zdravé nápoje."
Na sněmu promluvil také Neal Barnard, MD, zakladatel Lékařského výboru pro zodpovědnou medicínu, který už má 12 000 členů. Připomněl, jak účinně se asociaci podařilo dostat pryč ze zdravotnických zařízení cigarety. "V minulé generaci," uvedl Barnard, "AMA podporovala lékaře, kteří se snažili ze svých nemocnic vymýtit tabák. A pomohlo to všem, zejména pacientům, kteří se tohoto zlozvyku potřebovali zbavit." V roce 2015 Světová zdravotnická organizace zařadila zpracované maso do stejné kategorie látek způsobujících rakovinu, ve které jsou cigarety, a několik nedávných studií odhalilo, že konzumace stravy s vysokým obsahem živočišných produktů zvyšuje rizikové faktory u určitých druhů rakoviny, cukrovky 2. typu a srdečních onemocnění — těmto onemocněním mohou nemocnice a lékaři pomoci zabránit, když nebudou podávat potraviny, které je způsobují.
Zdroj: VegNews, Překlad: Carolina Sbrana a Silvestr Vandrovec Špaček