Žáci jedné školy v Los Angeles se nejen brzy dočkají čistě veganského jídelníčku, ale také si sami pěstují ovoce, zeleninu i bylinky, ze kterých se jejich jídla připravují.
Soukromá základní a střední škola MUSE, kterou založila Suzy Amis Cameron (manželka světoznámého režiséra Jamese Camerona) se svou sestrou Rebeccou Amis, nejspíš vejde do historie jako první americká škola, která nabídne čistě veganskou stravu. V současnosti ústav zajišťuje jedno veganské jídlo týdně, od roku 2015 se ale chystá zavést nový jídelníček.
Cílem není vnutit dětem veganství, ale snížit uhlíkovou stopu školy, podpořit děti v tom, aby dbaly na ochranu přírody, a pomáhat šířit lásku ke zvířatům.
„MUSE je ekologická škola, takže hlavním důvodem je životní prostředí a jeho vazba ke stravě a živočišné výrobě,“ řekla Cameron reportérům Ellen's Good News. „Veškerá světová doprava se na emisích skleníkových plynů podílí 12 procenty. Když sečtete emise z živočišné výroby, dostanete něco mezi 14,5 až 51 procenty. Moc často se o tom nemluví, ale je to fascinující a my na to chceme zaměřit svou pozornost. Chceme upozornit na to, že je na nás, abychom zamezili změnám klimatu, a že pro to každý může udělat jednu prostou a elegantní věc, a to přestat jíst zvířata.“
„A má to úžasné vedlejší účinky!“ dodává Suzy Cameron. „Budete mít skvělé zdraví a pomůžete zvířatům!“
A co víc, na tomto přechodu se podílejí i samotní žáci.
Na školních pozemcích si pěstují vlastní potraviny od kapusty a salátu přes ovoce a zeleninu až po bylinky a dokonce i květiny. Jejich jídla jsou nejen bohatá a vyvážená, ale také chutná. Najdeme mezi nimi třeba čerstvé saláty, veganské fajitas, veganburgery nebo polentový nákyp.
V rámci projektu „Jedlá školní zahrada“ a výuky stylem „od semínka až na stůl“ žáci poznávají vztah mezi svým výběrem jídla, svým zdravím a životním prostředím. Mají tady školní zahradu, výukovou kuchyni i skleník.
Proč nebýt vegany?
„Skvěle to doplňuje náš studijní plán,“ říká Rebecca Amis. „Všichni žáci se naučí sázet, pečovat, pěstovat, sklízet, upravovat, konzumovat i kompostovat.“
Přes léto budou v MUSE zvyšovat počet záhonů, aby nakonec měli v areálu 100 zahrádek. V současnosti podávají týdně jedno čistě rostlinné jídlo a na ostatní pokrmy si pěstují 60 až 70 procent surovin. Kompletně veganské obědy zavedou od podzimu 2015, kdy škola oslaví 10 let od svého založení.
„Pro děti je to úplně báječné, protože se mohou podílet na sadbě a pěstování svého vlastního jídla; mají vlastně interaktivní obědy, a to se jim moc líbí,“ dodává Amis. „Kromě toho nám skupinka rodičů pomáhá s evidencí spotřeby jídla, energie a vody. Přechod na rostlinnou stravu ohromně sníží naši spotřebu vody, což je báječné, když žijete v jižní Kalifornii.“
Co se týče odporu proti chystanému kroku, Cameron říká, že o tom začínají diskutovat už teď, aby přechod všem dotčeným maximálně usnadnili. V příštím roce proběhnou různé prezentace, které rodičům, žákům, zaměstnancům i širší komunitě ukážou, co rostlinné stravování vlastně obnáší a jak se na něj adaptovat.
„Chceme lidem ukázat, že vytvořit vynikající rostlinné pokrmy je opravdu jednoduché,“ dodává Cameron.
„Také rodičům zdůrazňujeme, že jde jen o jedno jídlo denně,“ podotýká Amis. „[Žáci] se dozvědí, že se svým jednáním podílejí na pomoci planetě, ale také zjistí, že jsou ohleduplní ke zvířatům, a to pro ně má také veliký význam. Vyrůstají z nich příští správci Země.“
Cameron dodává: „Dokážou věci výrazně změnit a stanou se rytíři planety.“
Překlad: Silvestr Vandrovec Špaček a Veronika Charvátová
Zdroj: Ellen TV, Yahoo! News (video)