Perníčky

Perníčky

Budete potřebovat
hladká mouka400 g
cukr moučka140 g
rostlinný tuk (pokojová teplota)50 g
agáve sirup (seženete v bioobchodech, lze vynechat)2 lžíce
jedlá soda1 lžička
kypřící prášek do perníku1 balíček
silken tofu (či rostlinný jogurt)1/3 hrnkku
kakao2 lžíce
perníkové koření2 - 3 lžíce

Největší klasika ze všech druhů cukroví. Původně jej dělali pohané ze směsi mouky a medu při oslavách zimního slunovratu (ze kterých pocházejí dnešní Vánoce). Med však necháme včelkám a použijeme raději agávový sirup, vejce nahradíme rozmixovaným tofu.

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto (měla by to být pěkná homogenní koule, dle potřeby do těsta přidejte trochu tekutiny/mouky (aby bylo těsto pevné), necháme pres noc (nebo alespoň hodinu) odležet v lednici. Vyválíme asi 3-4 mm silný plat, vykrajujeme. Pečeme v předehřáté troubě něco kolem 10ti minut asi na 170°C. Dejte pozor, abyste perníčky nepřipekli, čím déle pečete, tím jsou tvrdší. Po upečeni můžete potřít směsi vody, škrobu a agáve sirupu. Sice nebudou lesklé, ale dostanou lepší barvu.

Zdobení: cukr moučka + citronová šťáva (přidávejte opatrně, po malých dávkách).

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(44)
Vytisknout  

Související články

20 nejlepších rostlinných alternativ vajec
Omeleta (vegan)
Plněné ořechy
No Internet Connection