Perníčky


Budete potřebovat
Hladká Mouka400 g
Cukr Moučka140 g
Rostlinný Tuk50 g
Agáve Sirup (Seženete V Bioobchodech, Lze Vynechat)2 lžíce
Jedlá Soda1 lžička
Kypřící Prášek Do Perníku1 balíček
Náhrada Za 2 Vejce
Kakaokvůli barvě
Perníkové Koření2 - 3 lžíce
Reklama
Perníčky

Největší klasika ze všech druhů cukroví. Původně jej dělali pohané ze směsi mouky a medu při oslavách zimního slunovratu (ze kterých pocházejí dnešní Vánoce). Med však necháme včelkám a použijeme raději agávový sirup, vejce nahradíme rozmixovanou směsí tofu a sójové mouky.

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto (mela by to byt pěkná homogenní koule, dle potřeby do těsta přidejte trochu tekutiny/mouky), necháme pres noc (nebo alespoň hodinu) odležet v lednici. Vyválíme asi 3-4 mm silný plat, vykrajujeme. Pekla jsem v předehřáté troubě něco kolem 10ti minut asi na 170°C. Dejte pozor, abyste perníčky nepřipekli, čím déle pečete, tím jsou tvrdší. Po upečeni můžete potřít směsi vody, škrobu a agáve sirupu. Sice nebudou leskle, ale dostanou lepší barvu. Zdobení: cukr moučka + citronová šťáva (přidávejte opatrně, po malých dávkách).

PS: Vejce můžeme nahradit 1/3 hrnku rozmixovaného silken tofu - seženete v asijských potravinách, zbytek sojová mouka a voda, možno i kukuřičný škrob.

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(1)
Vytisknout  

Související články

Omeleta (vegan)
Veganské „vejce" na tvrdo
Bábovka (vegan)
No Internet Connection