Kim A. Williams, který je kardiologem na chicagské Rush University a příštím (r. 2015) prezidentem American College of Cardiology, na svém blogu vysvětluje, proč se stal veganem a proč nyní totéž doporučuje i svým pacientům.
Lékaři se často snaží ovlivňovat své pacienty, aby upravili svůj životní styl kvůli zlepšení zdraví, nicméně někdy se role obrátí a my jsme inspirováni našimi pacienty. Úspěch jedné mé pacientky, které se podařilo zvrátit svůj alarmující zdravotní stav, ve mně vzbudil zájem o veganskou stravu.
Těsně před výročním zasedáním American College of Cardiology (ACC) v roce 2003 jsem zjistil, že moje hodnota LDL cholesterolu dosáhla 170. Bylo jasné, že je nutné, abych něco změnil. Půl roku předtím jsem měl v rukou nukleární sken pacientky s velmi rizikovým nálezem - závažnou reverzibilní ischemií.
Pacientka se po půl roce do nukleární laboratoře vrátila (těsně před setkáním ACC) s tím, že je v programu "Odvrácení infarktu" dr. Deana Ornishe, který zahrnuje rostlinnou stravu, cvičení a meditaci. Uvedla, že bolest na hrudi zmizela během přibližně 6 týdnů, a její sken po absolvování tohoto programu vykazoval normální hodnoty.
Když jsem obdržel své výsledky týkající se LDL hladiny, rozhodl jsem se prozkoumat podrobnosti ohledně rostlinné stravy v Ornishových publikacích - našel jsem výsledky angiografií po roce a po pěti letech a výrazné zlepšení PET perfuzních skenů u malého, ale statisticky významného počtu pacientů.
Do této chvíle jsem si myslel, že je můj jídelníček zdravý - žádné červené maso, žádné smažené potraviny, trochu mléčných výrobků, pouze kuřecí prsa a ryby. Nicméně jednoduché vyhledávání mě dovedlo až k informaci, že moje kuřecí prsa mají vyšší obsah cholesterolu (84 mg/100 g) než vepřové maso (62 mg/100 g).
Ze dne na den jsem se proto rozhodl pro stravu zcela bez cholesterolu s pomocí náhražek masa, které jsou k dostání v běžných obchodech a restauracích. Do 6 týdnů se hladina mého LDL cholesterolu snížila na 90.
Od té doby často diskutuji o výhodách přijetí rostlinné stravy s pacienty, kteří mají vysoký cholesterol, cukrovku, vysoký krevní tlak nebo ischemickou chorobu srdeční. Snažím se tyto pacienty povzbudit, aby šli do obchodu a vyzkoušeli různé rostlinné verze jídla, které běžně konzumují. Sám jsem přišel na to, že mi např. kuřecí či vaječné alternativy chutnají ještě více než originál.
Existují spousty druhů takových výrobků, takže si každý může vyzkoušet, co komu vyhovuje. Jedním z míst, kde jsem rád ochutával, byl nový stadion Detroit Tigers (Comerica Park), kde je k mání pět veganských pokrmů včetně italské klobásy, kterou těžko rozeznáte od skutečného masa. Ovšem jen do chvíle, než si zkontrolujete krevní tlak - veganská bílkovina totiž krevní tlak snižuje. (V ČR lze rostlinné uzeniny objednat např. od Veganz, Salve Natura nebo Veganfoods - pozn. Soucitně.)
V některých částech USA a mnoha zemích světa může být těžké najít veganskou restauraci, ale ve většině míst je celkem snadné najít veg-friendly možnosti, když si dáme práci je vyhledat (databáze restaurací ČR + SK, databáze restaurací ve světě - pozn. Soucitně). Webové vyhledávání je užitečné zejména pro ty pacienty, kterým schází chuť živočišných produktů nebo jim chybí jejich oblíbené potraviny. Svým pacientům většinou pár tipů vyhledám a pošlu emailem.
Je zarážející, že naše ACC a AHA (American Heart Association) pacientům neordinují veganskou stravu plošně. Dosavadní výzkumy jsou totiž buď rozsáhlé, ale jenom pozorovací, nebo malé, jsou-li randomizované, jako v případě Ornishova programu pro odvrácení srdečních onemocnění. Jejich data jsou velmi přesvědčivá, nicméně pro účely našich přísných metodologických směrnic budou zapotřebí větší randomizované studie.
Nebylo by pro ACC chvályhodným cílem, aby se během jedné či dvou generací dokázala připravit o práci? Ve zkoumání prevence kardiovaskulárních onemocnění jsme se už dostali velmi daleko, ale stejně dlouhá cesta je nejspíš ještě před námi. Zlepšením svého životního stylu pomocí stravy a cvičení se tam můžeme začít dostávat.
Tento článek vznikl ve spolupráci mezi:
Zdroje American Heart Association:
2013 AHA/ACC Guideline on Lifestyle Management to Reduce Cardiovascular Risk
Zdroj: MedPage Today, Překlad: Tereza Vandrovcová a Silvestr Vandrovec Špaček