Pomoc! Chci se stát vegankou, ale jsem závislá na sýru

Pomoc! Chci se stát vegankou, ale jsem závislá na sýru

Autorka: Sarah Von Alt

Překlad: Monika Zápotocká

Na střední jsem zhlédla video o velkochovech a o extrémním násilí a zanedbávání, se kterým se zvířata setkávají jen proto, abychom je mohli sníst. Okamžitě jsem dala masu sbohem.

Nedlouho na to jsem se dozvěděla, jaké násilí je spojené s mléčnými produkty a vejci, a v tu chvíli jsem chtěla zavrhnout všechny živočišné výrobky. A udělala jsem to… tedy kromě sýra.

A víte co? Zbavila jsem se i sýra a vůbec mi nechybí. Po sedmi letech veganství jsem přišla na pár tipů, jak na to:

 

Vyzkoušejte nové věci

Na trhu jsou k dostání veganské alternativy ke všem vašim oblíbeným potravinám, včetně sýra. Využijte pestré nabídky a zkuste najít svou oblíbenou variantu. Když vám jeden "sýr" nebude chutnat, nenechte se odradit a vyzkoušejte jiný! V České republice jsou dostupné mimo jiné "sýry" od Violife, VeganLife a Wilmersburger (oboje Tesco) nebo Veganz (dostupné v e-shopu PURO)


Foto: různé druhy veganských "sýrů"

 

Vařte krémově!

Jako základ pomazánek a krémů se skvěle hodí smetana z kešu či ovsa, veganská majonéza, avokádo a tahini, které pomohou vylepšit chuť jídla (a také s ním bude tučnější). Vyzkoušejte třeba krémové těstoviny s ořechy a houbami nebo uzený tempeh na smetaně.


Foto: uzený tempeh na smetaně

 

Najděte si pizzerii, která nabízí vegan pizzu

Část mého trápení pramenila z domněnky, že už si nikdy nebudu moct pochutnat na pizze. Naštěstí to nebyla pravda. Stále více pizzerií zařazuje do nabídky i veganský sýr. Podívejte se po té své na našem portálu Soucitně (či mobilní aplikaci Soucitně), nebo ještě lépe na našem specializovaném webu PizzaVegana.cz.


Fotorecenze fanoušků facebookové stránky Pizzavegana.cz

 

Udělejte si vlastní sýr

Byť výroba vlastního veganského sýra může vyžadovat čas a širokou sadu dovedností, existuje i několik receptů, které zvládne každý. Recepty na různé druhy veganských sýrů od čedaru přes mozzarellu až po brie jsou dostupné zde.


Foto: uzený veganský čedar

 

Kupte si lahůdkové droždí

Jasně, ten název zní strašně, ale chutná to vážně dobře. Lahůdkové droždí mají v oblibě vegani po celém světě a patří mezi povinnou základní výbavu spíže každého vegana. Zvládne všechno od úžasné náhražky parmezánu po bombastický sýrový dip bez mléka, který oceníte třeba k nachos. Recept nejen na dip, ale také na další veganské dobroty, naleznete zde.


Foto: sušené lahůdkové droždí

 

Nezapomínejte, proč to děláte

Mějte stále na paměti, proč jste se rozhodli mléčné výrobky vynechat - kvůli násilí páchanému na zvířatech. Mléčné krávy jsou na farmách vystavovány extrémnímu omezení svobody pohybu, jsou mrzačeny bez jediného prášku proti bolesti a nakonec nevyhnutelně bez milosti poputují na jatka. A co hůř, je jim odepírána téměř veškerá přirozenost včetně péče o mláďata (pozn. red.: více info o fungování mlékárenského průmyslu najdete v na našem webu).

Tím, že sýr odmítáte, nesmírně pomáháte zvířatům, životnímu prostředí a v neposlední řadě i svému zdraví.


Foto: telecí boudy v mlékárenském průmyslu

Zdroj: ChooseVeg.com, lokalizováno, Překlad: Monika Zápotocká, Korektura: Silvestr Vandrovec Špaček

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Světový den rostlinného mléka: 5 překvapivých trendů v oblasti mléčných alternativ
„Ať jedí čočku“ velkochovy neukončí – musíme přijmout i náhražky masa
Natalie Portman investuje do start-upu na výrobu realistického veganského masa
No Internet Connection