Autorka: Maria Chiorando
Překlad: Annette Tanne
Čtyři brazilská města se zavázala začít do konce roku 2019 podávat ve školních jídelnách čistě rostlinné pokrmy. Změna je součástí programu na "budování světa férového ke zvířatům" a podle mnohých jde o historickou změnu.
Úřednici měst Serrinha, Barroca, Teofilandia a Biritinga nacházejících se v severovýchodním státě Bahia se spojili s organizací na ochranu zvířat HSI - Humane Society International, aby tento program realizovali.
Školy každý semestr sníží konzumaci masa, vajec a mléčných výrobků o 25 %, čímž postupně dosáhnou svého 100% rostlinného cíle.
Studenti si budou moci pochutnat na zdravějších rostlinných pokrmech
23 milionů
HSI říká: „Toto je vůbec poprvé v historii, kdy se jakýkoliv školský obvod zavázal k podávání čistě rostlinné stravy.” Tato změna ovlivní přes 23 milionů jídel ročně.
Udržitelné
Projekt nazvaný Escola Sustentável (udržitelné školství) byl zahájen 19. března. Následoval 4denní kurz vaření pro kuchaře škol ve zmíněných městech, jejž vedl sám šéfkuchař HSI - André Vieland.
HSI k tomu dodává: „Šéfkuchař André naučil kuchaře, jak připravovat ekonomicky výhodné a výživné recepty z dostupných lokálních surovin. Misí Escola Sustentável je zlepšit zdraví studentů, snížit dopad měst na životní prostředí (hlavně spotřebu vody) a pomoct místním farmářům, kteří budou moct dodávat školám rostlinné produkty.”
Školní kuchaři byli proškoleni v čistě rostlinném vaření (Foto: HSI Brazil)
Zdraví dospělí
Leticia Baird, brazilská prokurátorka životního prostředí pro stát Bahia, která stojí za vznikem programu, tvrdí: „Poskytování rostlinných jídel ve školských obvodech pomůže chránit životní prostředí a veřejné finanční zdroje, umožní budoucnost zdravých dospělých a vytvoří lepší svět pro zvířata.”
Sandra Lopes, manažerka politiky potravin pro HSI v Brazílii, dodala: „Tleskáme městům Serrinha, Barroca, Teofilandia a Biritinga za to, že se staly prvními školskými obvody na světě, které budou nabízet 100% rostlinné pokrmy. Je pro nás poctou pracovat s městskými autoritami, výživovými poradci a školními kuchaři na adaptaci a implementaci této iniciativy a jsme nadšeni ze stále probíhající těsné spolupráce, která zajistí úspěch tohoto programu.”
Zdroj: Plant Based News, Překlad: Annette Tanne, Korektura: Jakub Sadecký