Češi nakupují rostlinné alternativy častěji. Snižují svou spotřebu masa ve prospěch zdraví

Češi nakupují rostlinné alternativy častěji. Snižují svou spotřebu masa ve prospěch zdraví

ProVeg

Češi a Češky nakupují rok od roku více rostlinných alternativ kvůli zdraví a životnímu prostředí. Na konferenci New Food Forum zazněly plány retailových řetězců navýšit nabídku rostlinných alternativ za dostupnou cenu. Rozhodujícím faktorem bude i české legislativní prostředí.

Více než polovina evropského obyvatelstva se dle projektu Smart Protein snaží omezit svou spotřebu masa. Není překvapením, že dle dat Consumer Panel Services GfK v Česku nakoupí rostlinné alternativy až 4 z 10 domácností a tři čtvrtiny z nich nákup opakují.

„Zákazníci mají vyšší nároky na zdravotní stránku a chuťový profil rostlinného produktu a samozřejmě je zajímá i akceptovatelná cena. Na snížení ceny máme v Tescu větší vliv, pokud se jedná o privátní produkt a umíme zasáhnout do výroby, zbytek produktů se snažíme zahrnout do promočních akcí,“ komentovala generální ředitelka Tesco pro Českou republiku Katarína Navrátilová v rámci CEO panelu konference, kde také uvedla, že se sama stravuje vegansky. Na panelu zazněl také důraz na význam certifikace, například logem V-Label, pro jednoduché rozeznání rostlinného složení produktů.

Romana Nýdrle, ředitelka pro obchod ze Svazu obchodu a cestovního ruchu vyzdvihla důležitost českého legislativního nastavení ve prospěch podpory lokálních výrobců rostlinných produktů, aby se zvrátil trend jejich většinového importu. Prezentovala to na příkladu omezení názvů rostlinných produktů jako např. alternativa rostlinného mléka, které mohou výrobcům ztížit situaci a jdou proti záměru oslovit běžné zákazníky.

DSC00771_2.jpg

Role rostlinných alternativ při zmírnění dopadů klimatické krize je stěžejní. Momentálně tvoří většinu evropského jídelníčku maso a mléčné produkty, které stojí za vysokými emisemi. Pomoci mohou inovace, jako například produkt z mykoproteinu od dánské firmy Tempty Foods. Při výrobě mykoproteinu se vyprodukuje za pouhý týden srovnatelné množství proteinu jako u chovu 100 krav.

Důležitou roli při rozvoji inovacích hraje i podpora ze strany státu. „Na zahraničních trzích má šanci uspět produkt, který přináší nové řešení. To platí i v oblasti potravinářství. Inovace ve výrobě potravin v propojení s udržitelným rozvojem podporujeme, ať už zřízením Exportní aliance Proveg Czech Export Alliance, díky které jsou členské firmy na zahraničních trzích silnější, či záštitou, kterou jsme rádi udělili této konferenci,“ uvedl Vladimír Degťar, ředitel sekce služeb pro exportéry v agentuře CzechTrade.

Na konferenci byly uděleny ceny populárním rostlinným produktům. Vítězem v kategorii Nejoblíbenější česká rostlinná značka se stal Pan Hrášek od firmy Emco. Cenu za nejoblíbenější rostlinnou alternativu masa si odnesla společnost Good Calories.

Generálním partnerem New Food Forum 2024 byla společnost Tesco. Akce se uskutečnila pod záštitou ministra životního prostředí Petra Hladíka, Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, městské části Praha 5 a agentury CzechTrade. Více o konferenci New Food Forum 2024 naleznete zde.

Zdroj: tisková zpráva ProVeg.

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

No Internet Connection