Vegetariánská strava je spojená s o 22 % nižším rizikem srdečních chorob

Vegetariánská strava je spojená s o 22 % nižším rizikem srdečních chorob

[New Scientist] Upřednostňování vegetariánské stravy před masovou je spojováno s výrazně nižším rizikem ischemické srdeční choroby.

Zatímco z hlediska životního prostředí jsou důvody pro přechod na vegetariánskou stravu jednoznačné a pádné, o dlouhodobých zdravotních dopadech vegetariánské či veganské stravy stále není dostatek informací. Tammy Tong z Oxford University a její kolegové shromáždili 48,000 vegetariánsky se stravujících lidí z celé Velké Británie a sledovali je více než 18 let, aby pomohli vyplnit tuto mezeru.

Výsledky ukázaly, že vegetariáni mají o 22 % nižší riziko srdeční choroby než jejich maso konzumující protějšky. Toto zjištění, odpovídající i jednomu z předchozích výzkumů, by mohlo být vysvětleno tím, že vegetariáni mají obecně nižší hladinu cholesterolu.

free to use sounds eHZkBFj5yjU unsplashFoto: Free To Use Sounds on Unsplash

Tato analýza má ale i svou stinnou stránku: vegetariánské stravování mělo také spojitost s o 20 % vyšším rizikem mrtvice, než se objevilo u konzumentů masa. "Důvodem by mohlo být to, že vegetariánům chybí některé živiny, které jsou obsažené pouze v mase, jako vitamín B12, ale tento nedostatek může být vyřešen doplňky," říká Tong.

Ačkoli by to mohlo odradit lidi od přechodu na vegetariánskou či veganskou stravu, což v Anglii udělalo již 1.7 milionů lidí, Tong říká, že je důležité dívat se na reálná čísla. Přes 10 let pracovala na kohortě, kde bylo u vegetariánů o 10 případů méně srdečních chorob na 1000 lidí než u konzumentů masa, ale pouze o tři případy mrtvice více. “Můžeme říct, že v této kohortě nižší riziko srdeční choroby převáží vyšší riziko mrtvice,” říká.

Mark Lawrence a Sarah McNaughton z Deakin University v Austrálii, jak je uvedeno v jejich komentáři pro British Medical Journal, říkají, že riziko mrtvice by se mělo dále sledovat, protože je to výsledek pouze z jedné studie a zvýšení výskytu je oproti konzumentům masa mírné.

"Byly zkoumány i další možné příčiny spojitostí. Zahrnuto bylo vzdělání, kouření, alkohol, cvičení, příjem ovoce, zeleniny a vlákniny. Nicméně výsledky nebyly upraveny podle přijímaného množství a také by mohly být vysvětleny dalšími neznámými faktory životního stylu napříč vegetariány," říká Tong.

Nedoporučovala by lidem být vegetariány výhradně na základě těchto poznatků, ale měli by o tom uvažovat. “Přechod na vegetariánskou stravu je hlavně osobní volbou,“ říká.

Sarah Berry z King’s College London, která se na tomto výzkumu nepodílela, říká: "S ohledem na zvýšený nárůst počtu vegetariánů pro etické a zdravotní důvody a to, že se pravděpodobně bude zvyšovat dál, tato studie vyvrací domněnky o některých údajných zdravotních následcích vegetariánské stravy oproti masové."

Thomas Sanders z King’s College London dodává, že je důležité mít na paměti, že vegetariánská strava je zdravá pouze, když je správně vyvážená.

Zdroj: New Scientist, Překlad: Sofie Jůnová, Korektura: Annie Braunerová, Eliáš Vala, Ilustrační foto: Brandless on Unsplash

 

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Vegani dle montrealského výzkumu překonávají konzumenty masa ve vytrvalostních testech
Nové vydání Vegan for Life – průvodce stravou
Wuhan právě zakázal pojídání i lov divokých zvířat
No Internet Connection