Vegetariánská strava je spojená s o 22 % nižším rizikem srdečních chorob

Vegetariánská strava je spojená s o 22 % nižším rizikem srdečních chorob

[New Scientist] Upřednostňování vegetariánské stravy před masovou je spojováno s výrazně nižším rizikem ischemické srdeční choroby.

Zatímco z hlediska životního prostředí jsou důvody pro přechod na vegetariánskou stravu jednoznačné a pádné, o dlouhodobých zdravotních dopadech vegetariánské či veganské stravy stále není dostatek informací. Tammy Tong z Oxford University a její kolegové shromáždili 48,000 vegetariánsky se stravujících lidí z celé Velké Británie a sledovali je více než 18 let, aby pomohli vyplnit tuto mezeru.

Výsledky ukázaly, že vegetariáni mají o 22 % nižší riziko srdeční choroby než jejich maso konzumující protějšky. Toto zjištění, odpovídající i jednomu z předchozích výzkumů, by mohlo být vysvětleno tím, že vegetariáni mají obecně nižší hladinu cholesterolu.

free to use sounds eHZkBFj5yjU unsplashFoto: Free To Use Sounds on Unsplash

Tato analýza má ale i svou stinnou stránku: vegetariánské stravování mělo také spojitost s o 20 % vyšším rizikem mrtvice, než se objevilo u konzumentů masa. "Důvodem by mohlo být to, že vegetariánům chybí některé živiny, které jsou obsažené pouze v mase, jako vitamín B12, ale tento nedostatek může být vyřešen doplňky," říká Tong.

Ačkoli by to mohlo odradit lidi od přechodu na vegetariánskou či veganskou stravu, což v Anglii udělalo již 1.7 milionů lidí, Tong říká, že je důležité dívat se na reálná čísla. Přes 10 let pracovala na kohortě, kde bylo u vegetariánů o 10 případů méně srdečních chorob na 1000 lidí než u konzumentů masa, ale pouze o tři případy mrtvice více. “Můžeme říct, že v této kohortě nižší riziko srdeční choroby převáží vyšší riziko mrtvice,” říká.

Mark Lawrence a Sarah McNaughton z Deakin University v Austrálii, jak je uvedeno v jejich komentáři pro British Medical Journal, říkají, že riziko mrtvice by se mělo dále sledovat, protože je to výsledek pouze z jedné studie a zvýšení výskytu je oproti konzumentům masa mírné.

"Byly zkoumány i další možné příčiny spojitostí. Zahrnuto bylo vzdělání, kouření, alkohol, cvičení, příjem ovoce, zeleniny a vlákniny. Nicméně výsledky nebyly upraveny podle přijímaného množství a také by mohly být vysvětleny dalšími neznámými faktory životního stylu napříč vegetariány," říká Tong.

Nedoporučovala by lidem být vegetariány výhradně na základě těchto poznatků, ale měli by o tom uvažovat. “Přechod na vegetariánskou stravu je hlavně osobní volbou,“ říká.

Sarah Berry z King’s College London, která se na tomto výzkumu nepodílela, říká: "S ohledem na zvýšený nárůst počtu vegetariánů pro etické a zdravotní důvody a to, že se pravděpodobně bude zvyšovat dál, tato studie vyvrací domněnky o některých údajných zdravotních následcích vegetariánské stravy oproti masové."

Thomas Sanders z King’s College London dodává, že je důležité mít na paměti, že vegetariánská strava je zdravá pouze, když je správně vyvážená.

Zdroj: New Scientist, Překlad: Sofie Jůnová, Korektura: Annie Braunerová, Eliáš Vala, Ilustrační foto: Brandless on Unsplash

 

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Znáte veganské facebookové skupiny?
Vegani dle montrealského výzkumu překonávají konzumenty masa ve vytrvalostních testech
Nové vydání Vegan for Life – průvodce stravou
No Internet Connection