Autor: Joel Kahn
Překladatelka: Andrea Hermanová
Z médií se na nás tento týden valí desítky děsivých titulků. Možná tu máme “cholinovou krizi“ a nejsme si toho vědomi – alespoň ve Velké Británii by se to tak mohlo zdát. O žádné jsme před vydáním článku doktorky Emmy Derbyshire v British Medical Journal (Britském lékařském žurnálu) ani netušili. Derbyshire zde přitom nepublikovala žádný vlastní výzkum. Článek byl pouhým zamyšlením se nad významem cholinu pro zdraví organismu a nad možnými riziky současného příklonu k rostlinné stravě. Titulky však neobsahovaly informaci, že článek je založen pouze na jejím názoru a absentují v něm jakákoli nová data. Titulky článků zněly takto:
1) Veganská strava přináší riziko nedostatečného příjmu látky zásadní pro zdraví mozku
2) Bezmasá strava neobsahuje dostatek živiny nepostradatelné pro zdraví mozku
3) Odbornice na výživu varuje: rostlinná strava zvyšuje riziko „hloupnutí“ dalších generací
4) Přehlížíme potenciální cholinovou krizi ve Velké Británii?
Dokonce i British Medical Journal se k mediálnímu rozruchu přidal následujícím titulkem:
5) Doporučovaný přechod na rostlinnou stravu přináší riziko zhoršení mozkových funkcí následkem nedostatečné výživy
Jaké byly hlavní body článku doktorky Derbyshire?
- Cholin je látka, která je zásadní pro neurokognici, metabolismus tuků, funkci jater a udržování normální hladiny homocysteinu.
- Většina evropské, americké, kanadské a australské populace nepřijímá doporučené množství cholinu.
- Vejce, mléko a maso se zdají být podstatným zdrojem cholinu a další posun směrem ke snížení spotřeby těchto potravin by mohl mít nezamýšlený důsledek snížení příjmu (a hladiny) cholinu.
- Další výzkumy v oblasti výživy by měly sledovat dlouhodobý příjem cholinu – například by mělo být používáno frekvenční opakované dotazování (food frequency questionnaire), místo retrospektivního záznamu jednou za 24 hodin – získaná data tak budou přesnější.
- Je třeba zdravotníky a spotřebitele informovat o důležitosti příjmu dostatečného množství cholinu ze stravy a o tom, jak ho dosáhnout.
- Pokud není dostatečné množství cholinu získáváno ze stravy, je třeba zvolit nějaký způsob suplementace, především pak v klíčových obdobích lidského vývoje - například v těhotenství, kdy je dostatečný příjem cholinu pro vývoj plodu zcela zásadní.
Co byste měli zvážit, než poběžíte do řeznictví?
- Doktorka Derbyshire je členkou expertního panelu Meat Advisory Board (poradního výboru pro masné produkty), jenž si klade za cíl poskytovat informace o roli masa ve zdravé vyvážené stravě. Dříve ve své kariéře byla financována Agriculture and Horticulture Development Board (výborem pro zemědělství a pěstitelství), reprezentovala zájmy producentů hovězího, jehněčího a vepřového masa a mléčných produktů. Tento fakt nemusí nutně znamenat její předpojatost, nicméně ji ani nevylučuje. Článek však zřetelně obsahoval názor, že konzumace masa je zdravá.
- V článku není žádná zmínka o trimethylamin-n-oxidu (TMAO) a cholinu. V roce 2011 bylo zjištěno, že TMAO je metabolit, který se utváří po konzumaci červeného masa, žloutků a suplementů s obsahem cholinu a L-karnitinu, a že může vést k nadměrnému shlukování krevních destiček a k ateroskleróze. Zvýšená hladina TMAO je také spojována s vyšší úmrtností u některých skupin pacientů. I zběžná rešerše nejnovějších původních výzkumů by odhalila zjištění, že suplementace cholinu může zvyšovat agregaci krevních destiček. Derbyshire se však rozhodla více než 1 000 citací týkajících se TMAO, které lze v National Library of Medicine (americké Státní lékařské knihovně) nalézt, ignorovat.
- Zcela opomenuta zůstala doporučení Academy of Nutrition and Dietetics k vegetariánskému a veganskému stravování, která žádnou cholinovou krizi nezmiňovala.
- Stejně tak zpráva National Institutes of Health (Státního zdravotnického institutu USA) o tom, jak zřídkavý je výskyt symptomů nedostatku cholinu, nebyla jakkoli zmíněna. Zpráva je velmi komplexním dokumentem a poukazuje na fakt, že v současnosti neexistuje dostatek dat na to, aby bylo možné určit odhad průměrné potřebné denní dávky cholinu.
- Článek zcela ignoroval data, která vyšší hladinu cholinu získaného ze stravy spojují s celkovou vyšší úmrtností.
- Zmíněna také nebyla známá spojitost mezi hladinou cholinu a některými typy rakovin a nádorového bujení.
- Vynechána byla také informace, že z žebříčku 12 nejbohatších zdrojů cholinu v potravě podle National Institutes of Health, je 6 rostlinného původu – pražené sojové boby, houby šiitake, červené brambory, pšeničné klíčky, červené fazole, quinoa, a hned v závěsu nalezneme také růžičkovou kapustu, brokolici a arašídy.
Foto: by Яна Тикунова from Pixabay
Potravina |
Počet miligramů v jedné porci |
Procento DDD (denní doporučené dávky) |
Hovězí játra, smažená, 85 gramů |
356 |
65 |
Vejce, vařená natvrdo, 1 větší vejce |
147 |
27 |
Hovězí kýta, libové maso, dušené, 85 gramů |
117 |
21 |
Pražené sójové boby, ½ hrnku |
107 |
19 |
Kuřecí prsa, pečená, 85 gramů |
72 |
13 |
Hovězí, mleté, 93 % masa, grilované, 85 gramů |
72 |
13 |
Ryba, treska obecná, pečená, 85 gramů |
71 |
13 |
Houby, šiitake, vařené, ½ hrnku |
58 |
11 |
Brambory, červené, pečené, se slupkou – 1 velká brambora |
57 |
10 |
Pšeničné klíčky, opečené, 28 gramů |
51 |
9 |
Červené fazole, konzervované, ½ hrnku |
45 |
8 |
Quinoa, vařená, 1 hrnek |
43 |
8 |
Mléko, 1 % tuku, 1 hrnek |
43 |
8 |
Jogurt, vanilkový, bez tuku, 1 hrnek |
38 |
7 |
Růžičková kapusta, vařená, ½ hrnku |
32 |
6 |
Brokolice, vařená, ½ hrnku |
31 |
6 |
Cottage, sýr, bez tuku, 1 hrnek |
26 |
5 |
Ryba, tuňák, v konzervě (ve vodě), 85 gramů |
25 |
5 |
Arašídy, pražené nasucho, ¼ hrnku |
24 |
4 |
Květák, vařený, ½ hrnku |
24 |
4 |
Hrášek, zelený, vařený, ½ hrnku |
24 |
4 |
Slunečnicová semena, pražená na oleji, ¼ hrnku |
19 |
3 |
Rýže, hnědá, celozrnná, 1 hrnek |
19 |
3 |
Pita chléb, celozrnný, 1 velký (průměr 16,5 cm) |
17 |
3 |
Zelí, vařené, ½ hrnku |
15 |
3 |
Mandarinka, ½ hrnku měsíčků |
10 |
2 |
Fazolové lusky, syrové, ½ hrnku |
8 |
1 |
Kiwi, syrové, nakrájené, ½ hrnku |
7 |
1 |
Co se od vydání článku o cholinové krizi událo?
Britská Veganská společnost (The Vegan Society) vydala reakci na článek doktorky Derbyshire, ve které uvádí, že “Tyto zprávy překrucují fakta a tvrdí, že veganská výživa je nezdravá, především pro děti, protože neobsahuje dostatečné množství cholinu, což NENÍ pravdivé tvrzení.”
Bahee Van de Bor, mluvčí British Dietetic Association (Britské dietetické asociace) k tomu řekla: “Zcela jistě je možné dosáhnout dostatečného příjmu při veganské či rostlinné stravě, je pouze třeba ji správně sestavit. Některé potraviny samozřejmě mohou být veganské, a přitom nemusí poskytovat potřebné živiny.” Mluvčí British Nutrition Foundation (Britské nadace pro výživu) dodala: “Je pravděpodobné, že zdravá a pestrá vegetariánská či veganská strava určité množství cholinu poskytuje.”
Foto: by Alistair Williamson from FreeImages
Co dělat?
Určitě stojí za to nastudovat si tabulku obsahu cholinu v různých typech potravin. Konzumujete-li převážně či plně rostlinnou stravu, je určitě dobrý nápad zaměřit se na pestrost stravy a dbát i na dostatečný obsah cholinu. Hladina cholinu se při běžných krevních testech nezjišťuje. Doufejme, že růst oblíbenosti rostlinné stravy povede, spíše než k cholinové krizi, k jinému typu “krize” – prázdným nemocnicím, čekárnám lékařů a lékárnám.
Zdroj: Medium, Překladatelka: Andrea Hermanová, Korektor: Jano Kupec