Na facebookové stránce Veganer Kochkurs Siegen jsme objevili recept na domácí veganský plísňový sýr (camembert, hermelín). Recept jsme přeložili a doufáme, že jej i osobně vyzkoušíme.
Experiment se sojovým sýrem typu camembert
autor: Veganer Kochkurs Siegen
1. Do dvou litrů kyselého sojového mléka přidáme půl lžičky spór bakterie Penicillium Candidum (pozor, některé nejsou veganské, neboť obsahují i sušené mléko, veganské by měly být v tomto e-shopu, ale není to prověřeno) a necháme přes noc stát v chladu. (autor doporučuje německý e-shop http://www.kaesereibedarf.de)
* Kyselé mléko si můžeme vyrobit sami tak, že slijeme vodu (syrovátku) ze sojového jogurtu, přidáme ji do vlažného mléka (1 deci na 2l) a ponecháme 24 hodin při pokojové teplotě. Mléko tak zkysne. Místo syrovátky je o něco lepší použít mezofilní kulturu (pozn. Soucitne.cz).
2. Takovou by to mělo mít konzistenci (podobnou jogurtu).
3. Toto jsou mnou vyrobené formičky, ze kterých může odtéct syrovátka.
4. Samotná formička.
5. Takhle to vypadá, když odteče syrovátka. Sýr už lze vzít do ruky.
6. Nyní se "sýr" musí vykoupat ve slaném nálevu (asi 2 hodiny) a pak může začít zrání.
7. Po nasolení už musí "sýr" jenom zrát.
8. Skutečně se vytvořila jemná vrstva bílé plísně.
9. Dále sýr zraje v ledničce cca 2 až 3 týdny (ale lépe někde ve sklepě při teplotě 17°).
10. Po nějaké době zrání v ledničce jsem již nevydržel čekat a překrojil ho.
11. Vypadá vážně chutně a voní přesně jako camembert.
12. Sýr je stejně krémový jako camembert a taky tak chutná.
Pozor, toto je pouze přeložený recept, nikoliv vyzkoušený. Až jej sami vyzkoušíme, přidáme jej na web mezi ostatní prověřené recepty (pozn. Soucitne.cz)
Zdroj: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.489059211135933.105531.487128234662364