Vše, co jste kdy chtěli vědět o potravinách minulosti i budoucnosti (ale nevěděli, kde přesně se ptát)
- - -
Garden Food Festival o víkendu 14. - 15. května promění olomoucké Smetanovy sady v ráj milovníků (i experimentátorů!) kvalitních a zdravých potravin. Doprovodný program ve velkém zasáhne i muzeum vědy Pevnost poznání (konkrétně velký Laudonův sál v přízemí). O jídle se bude diskutovat, ale také se samozřejmě bude (zdarma!) ochutnávat!
Vstupenky na celý festival zde.
- - -
PŘEDNÁŠKY (sobota):
14.00 | TOMÁŠ SEDLÁČEK: STRAVA MÍRU V DOBĚ VÍRU
V dnešní době válek, hladomoru a zbytečného utrpení zvířat hledáme etické a bezbolestné varianty, jak nasytit lidi a zvláště pak co nejohleduplněji k přírodě. Veganství je jedna z cest jak to provést.
- - -
15.00 | JAKUB KREJČÍK – SUPERPOTRAVINY BUDOUCNOSTI
Jakub Krejčík je autorem prvního českého futuristického jídla z laboratoře, které pojmenoval MANA. Originální projekt se dostal do TOP 30 v soutěži Nápad roku 2014 a má stále vícenpříznivců. Připravena pro vás bude také malá ochutnávka!
- - -
16.00 | VERONIKA CHLÁDKOVÁ A KATEŘINA BALCAROVÁ:
MÍSTO VEJCE BANÁN A MÍSTO KAPRA HLÍVA
Veronika Chládková je vystudovaná historička, která svou vášen našla v pečení a vaření. S kamarádkou Kateřinou Balcarovou napsaly dvě populární veganské kuchařky, které jsou zároveň průvodcem světem rostlinné stravy. Knihy si budete moci zakoupit a připravena pro vás bude opět malá ochutnávka!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
INTERAKTIVNÍ PREZENTACE A OCHUTNÁVKY:
UPEČTE SI SVŮJ KVÁSKOVÝ CHLEBA
Dozvíte se, co je kvásek a jak se s ním vaří i peče. Budete si moci uhníst svůj kváskový chleba, který si pak doma upečete. V prodeji bude také první Kvásková kuchařka. Kvásek živý i sušený k ní dostanete jako dárek. Můžete se s autorkou poradit, ochutnávat a tvořit po celý den.
- - -
KUCHYNĚ V DĚJINÁCH!
Pro návštevníky budou připraveny informace o tom, jak stolovali a co jedli naši předkové od antiky až po válečné období. Některé recepty budou moci odvážní jedlíci ochutnat. Menu se bude skládat např. z protektorátní bramborové vánočky, krému z ničeho, středověké kaše a lahodného moku na zahřátí. To vše ve spolupráci s Cechem studentu historie.