Jídlo je velmi osobní záležitostí. Je nezbytností, uměním i potěšením. Maso, mléko a vejce jsou každodenní součástí naší stravy. Ne každý ale ví, nebo se vůbec zajímá o to, co máme na talíři a odkud se to vzalo.
Globalizace masného průmyslu změnila za poslední desetiletí tvář (nejen) českého venkova a sestěhovala dobytek a drůběž do obřích hal, ze kterých se staly továrny na maso a živočišné produkty. Hrstka mega-firem kontroluje produkci masa i genetický materiál chovných plemen, investiční fondy skupují lukrativní pole na výkrm zvířat a do masa putuje čím dál tím více umělých látek. Kromě dopadů na zdraví má současný systém produkce a spotřeby masa obrovský dopad na globální ekosystém, sociální i politické vztahy.
Veřejná debata Atlas masa: Co jíme a jaké to má dopady? má za cíl otevřít diskuzi o netušených rozměrech masného průmyslu, o kterých se reklamy nechlubí a obaly zboží nemluví. Rozprava bude vycházet z nedávno publikované české verze publikace Atlas masa, kterou vydalo Heinrich-Böll-Stiftung v Praze a Hnutí DUHA.
Debata bude simultánně tlumočena z českého a anglického jazyka. Po akci následuje občerstvení z bio a domácích produktů.
Zaregistrujte se prosím na emailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 9. září.
Program
Vojtěch Kotecký (Hnutí DUHA, ČR) - ekologické dopady výroby a spotřeby masa v České republice
Christine Chemnitz (Heinrich-Böll-Stiftung, Německo) - globální rozměry a dopady masného průmyslu
Miroslav Šuta (lékař, expert na zdravotní rizika a toxicitu, ČR) - zdravotní rizika spojená s geneticky
modifikovanými organizmy (GMO) a chemickými látkami ve výrobě a zpracování masa
Josef Sklenář (biofarma Sasov, ČR) - praktické překážky pro větší uplatnění masa z bio-farem
Moderuje: Stanislava Lekešová (Česká televize / Český rozhlas)