Vegetariánská, veganská a bezlepková kuchyně, která se v Čechách dnes stává módní, je v Indonésii každodenní strava, vedle masité kuchyně. Kokosové mléko, rýžová mouka, skleněné (sojové) nudle, tempeh, tofu a arašídové ořechy… to jsou základy veganského a bezlepkového jídelníčku, který ovšem tak vůbec v Indonésii nenazýváme a který se formoval přirozeně a po staletí :)
Indonéské koření a suroviny, které se v Čechách nepěstují, nakupujeme v Andongu, což je vietnamská tržnice v Malešicích, starší než Sapa a více než po deset let stálý dodavatel naší rodiny. Vaříme bez použití Glutamanu sodného, který považujeme za produkt životu nebezpečný a zcela se bez něj obejdeme tím, že mícháme vlastní směsi koření. Nepoužíváme kupované, hotové směsi.
Aktualizace 2020:
OD 17. ČERVENCE DO 24. SRPNA MÁ JAVÁNKA PRÁZDNINY. VŠEM VÁM PŘEJE KRÁSNÉ LÉTO