Jste zde

Greenpeace volá po 50% snížení konzumace živočišných výrobků

Ekologická organizace tvrdí, že jediným způsobem, jak zachránit planetu, je zmenšení produkce masa a mléčných výrobků na polovinu do roku 2050.

Organizace Greenpeace International zveřejnila tento týden oznámení (zprávu v češtině si můžete přečíst zde - pozn. red.) v němž apeluje ke snížení globální živočišné výroby a spotřeby o 50 % do roku 2050, aby se zabránilo hrozícím klimatickým změnám způsobeným tímto průmyslovým odvětvím.

V našem potravinovém systému je něco velmi špatně“, prohlásila výkonná ředitelka Greenpeace International, Bunny McDiarmid. "Vlády nadále podporují masivní produkci masa a mléčných výrobků, což vede k jejich stále větší spotřebě a ohrožuje to naše zdraví, zdraví našich dětí i zdraví naší planety. Místo toho by měly podporovat rostoucí počet zemědělců, kteří se zaměřují na ekologickou produkci zdravých potravin, a pomáhat lidem zpřístupnit zdravá rostlinná jídla."

Tato zpráva varuje, že pokud bude zemědělský průmysl i nadále fungovat ve stejném rozsahu jako tomu bylo doteď, bude v příštích desetiletích produkovat 52 % z celosvětových emisí skleníkových plynů – kdy 70 % z toho bude připadat na masný a mlékárenský průmysl. "Rozvíjí se nové, rozmanité globální hnutí: člověk lační po kvalitnějším způsobu stravování a výrobě jídla, které je v souladu s námi a životním prostředím," řekla McDiarmid.

"Společnými silami můžeme pomoci dostat náš potravinový systém z pevného sevření živočišného průmyslu a vybudovat zdravější svět pro naši generaci a ty další." Organizace vyzvala vlády, aby přestaly podporovat ničivý masný a mlékárenský průmysl, a namísto toho se zaměřily na podporu rostlinných produktů. "To, co se rozhodneme jíst jako jednotlivci i jako společnost, je jedním z nejsilnějších nástrojů, které máme v boji proti změně klimatu a ničení životního prostředí," uzavřela McDiarmid.

Zdroj: VegNews, Překlad: Petra Musilová, Korektura: Monika Zápotocká, Ilustrační foto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen