Jste zde

budoucnost

 

Hovězí steak ze svíčkové patří v mnoha restauracích mezi nejdražší jídla. Ne vždy si však zákazníci uvědomují skutečnou cenu, kterou za něj naše planeta zaplatí. Maso poskytuje 17 % celosvětového příjmu kalorií, ale jeho produkce je spojena s nepřiměřeně vysokou spotřebou vody a krmiva.

Podle odhadů společnosti Innova Market Insights se celosvětová hodnota trhu s rostlinným mlékem v roce 2018 vyšplhá na částku 16,3 miliardy dolarů (375 miliard korun). V roce 2010 přitom dosahovala hodnoty 7,4 miliard dolarů (170 miliard korun). Tato společnost, zaměřující se na průzkum trendů v potravinovém průmyslu, zjistila, že v roce 2016 rostlinná mléka představovala 7 % mléčných produktů nově uváděných na trh, oproti 6 % v roce 2015.

[The Guardian] Autor knihy Farmagedon a ředitel mezinárodní nevládní organizace Compassion in World Farming (CIWF) Philip Lymbery u příležitosti zahájení globální kampaně Stop the Machine řekl, že kdybychom upustili od monstrózního a pustošivého systému průmyslových velkochovů, který ohrožuje biodiverzitu a divoce žijící zvířata na naší planetě, každý rok bychom mohli nakrmit o 4 miliardy lidí více.

(Metro UK) Skupina dánských poslanců se rozhodla vyzkoušet 22denní veganskou výzvu podobnou té, kterou absolvovala před dvěma lety Beyoncé. Zástupci Červeno-zelené aliance a Alternativní strany nebudou po dobu výzvy konzumovat žádné živočišné produkty. Cílem je upozornit na závažné dopady intenzivní živočišné výroby na životní prostředí. „Určitě to nebude snadné, ale myslím, že to bude také legrace...

Když se řekne typické německé jídlo, většině se pravděpodobně vybaví dvě jídla: klobása a řízek. Obě patří mezi tradiční jídla, připravovaná z telecího, hovězího nebo vepřového, a někdy i z kuřecího masa. V dnešní době jsou však tyto stálice německého jídelníčku postupně nahrazovány variantami bez masa, aby držely krok s rostoucím počtem vegetariánů a veganů

Studenti veteriny na Texaské univerzitě A&M mají nyní možnost trénovat chirurgické zákroky na umělých zvířecích tělech, namísto živých. Katedra veterinárních disciplín z Texaské A&M jako první zakoupila od firmy SynDaver Labs 15 chirurgických modelů, aby je vyzkoušela ve školním roce 2017/2018. Modely svou funkcí plnohodnotně nahradí dýchající a krvácející živá zvířata.

Před několika lety jsem na Harvardu vedl diskusi se Stevenem Pinkerem, autorem nejprodávanějších knih o evoluční psychologii. Oba jsme tou dobou psali optimisticky laděné knihy, jeho The Better Angels of Our Nature byla o poklesu násilí v průběhu posledních století. Zeptal jsem se ho, jestli když veškeré násilí a krutosti, které byly před jedním či dvěma stoletími považovány za přijatelné, překračují dnešní meze – otroctví, dětská práce, návnady na medvědy, bití manželek a další - za jakými dnešními zvyklostmi se budeme za dvě nebo tři generaci s hrůzou ohlížet?

Představte si na chvilku, že pracujete v oblasti zadávání veřejných zakázek a výroby v obřím supermarketu Sainsbury’s (jeden z největších britských řetězců - pozn. překl.). Nahlédnete do své čtvrtletní revize prodeje a zjistíte, že jeden produkt překonal plánované cíle prodeje o 300 procent. O jaký výrobek jde? Jde o řadu veganských sýrů zařazených do prodeje v loni.

Americká firma Impossible Foods, která se zabývá vývojem veganských produktů od svého vzniku v roce 2011, nashromáždila od investorů neuvěřitelných 182 milionů dolarů (4,5 miliardy korun). Nyní staví novou výrobnu v Oaklandu. V ní plánuje od konce letošního roku vyrábět téměř pět set tun svého rostlinného „masa“ měsíčně, což odpovídá zhruba čtyřem milionům kusů burgerů.

Včera měl premiéru film britského komika Simona Amstella nazvaný Carnage (česky Masokr), který formou komediálně laděného mockumentu popisuje postupnou proměnu dnešní "masožravé" společnosti směrem k veganství. Tento příběh autor vypráví optikou generace žijící ve Velké Británii roku 2067, kdy je všudypřítomná konzumace zvířecího masa, mléka a vajec již jen těžko pochopitelnou minulostí.

Stránky