Jste zde

budoucnost

 

Když se řekne typické německé jídlo, většině se pravděpodobně vybaví dvě jídla: klobása a řízek. Obě patří mezi tradiční jídla, připravovaná z telecího, hovězího nebo vepřového, a někdy i z kuřecího masa. V dnešní době jsou však tyto stálice německého jídelníčku postupně nahrazovány variantami bez masa, aby držely krok s rostoucím počtem vegetariánů a veganů

Studenti veteriny na Texaské univerzitě A&M mají nyní možnost trénovat chirurgické zákroky na umělých zvířecích tělech, namísto živých. Katedra veterinárních disciplín z Texaské A&M jako první zakoupila od firmy SynDaver Labs 15 chirurgických modelů, aby je vyzkoušela ve školním roce 2017/2018. Modely svou funkcí plnohodnotně nahradí dýchající a krvácející živá zvířata.

Před několika lety jsem na Harvardu vedl diskusi se Stevenem Pinkerem, autorem nejprodávanějších knih o evoluční psychologii. Oba jsme tou dobou psali optimisticky laděné knihy, jeho The Better Angels of Our Nature byla o poklesu násilí v průběhu posledních století. Zeptal jsem se ho, jestli když veškeré násilí a krutosti, které byly před jedním či dvěma stoletími považovány za přijatelné, překračují dnešní meze – otroctví, dětská práce, návnady na medvědy, bití manželek a další - za jakými dnešními zvyklostmi se budeme za dvě nebo tři generaci s hrůzou ohlížet?

Představte si na chvilku, že pracujete v oblasti zadávání veřejných zakázek a výroby v obřím supermarketu Sainsbury’s (jeden z největších britských řetězců - pozn. překl.). Nahlédnete do své čtvrtletní revize prodeje a zjistíte, že jeden produkt překonal plánované cíle prodeje o 300 procent. O jaký výrobek jde? Jde o řadu veganských sýrů zařazených do prodeje v loni.

Americká firma Impossible Foods, která se zabývá vývojem veganských produktů od svého vzniku v roce 2011, nashromáždila od investorů neuvěřitelných 182 milionů dolarů (4,5 miliardy korun). Nyní staví novou výrobnu v Oaklandu. V ní plánuje od konce letošního roku vyrábět téměř pět set tun svého rostlinného „masa“ měsíčně, což odpovídá zhruba čtyřem milionům kusů burgerů.

Včera měl premiéru film britského komika Simona Amstella nazvaný Carnage (česky Masokr), který formou komediálně laděného mockumentu popisuje postupnou proměnu dnešní "masožravé" společnosti směrem k veganství. Tento příběh autor vypráví optikou generace žijící ve Velké Británii roku 2067, kdy je všudypřítomná konzumace zvířecího masa, mléka a vajec již jen těžko pochopitelnou minulostí.

Podle odborníka OSN by vlády měly zavést zdanění produkce masa za účelem zastavení globálního nárůstu jeho spotřeby a environmentálních škod, které jsou s tím spojené. Svět bude čelit vážným ekologickým problémům pokud ekonomiky jako je Čína začnou napodobovat Američany a Evropany v množství zkonzumovaného masa, sdělil Environmentálnímu shromáždění OSN (United Nations Environment Assembly, UNEA) v Nairobi prof. Maarten Hajer, jeden z hlavních autorů zprávy "Food Systems and Natural Resources"

Je poledne a u stánků s masnými výrobky na turínském tržišti Porta Palazzo se shlukují lidé a se zájmem prohlížejí nabídku hovězího masa, salámů a šunky prosciutto. Nákupy masa jsou v hlavním městě Piedmontu, italského regionu s bohatou kulinářskou historií, každodenním rituálem. To by se ale mohlo brzy změnit.

Maso nám sice může chutnat, ale postupně se hromadí důkazy, že maso (zejména červené) má katastrofální dopady na životní prostředí - a našemu zdraví taky zrovna neprospívá. Současná zemědělská produkce má na svědomí jednu třetinu celosvětového úhrnu emisí skleníkových plynů a velmi tím znesnadňuje úsilí států o zmírnění emisí urychlujících globální oteplování. Polovina všech emisí zemědělského průmyslu pochází z dobytka...

Skupina 40 investorů spravující aktiva ve výši 1,25 bilionu dolarů spustila kampaň, kterou vyzývají 16 celosvětových potravinářských firem, aby změnily zdroje bílkovin ve svých výrobcích, a pomohly tak snížit zdravotní a ekologická rizika. Investoři, mezi něž patří investiční fond pojišťovny Aviva a několik švédských státních penzijních fondů, napsali potravinářským firmám 23. září a naléhají, aby reagovaly na rizika průmyslových chovů a rozšířily výrobu o rostlinné zdroje bílkovin.

Stránky