Jste zde

budoucnost

 

Zdanění červeného masa by podle nového výzkumu ušetřilo mnohé životy a přivedlo miliardy do zdravotnictví. Dle výzkumu by se cena slaniny a párků zdvojnásobila, kdyby byly brány v potaz škodlivé následky jejich konzumace na zdraví člověka.

Ve čtvrtek 1. listopadu si vegani po celém světě připomínají vznik slova začínajícího písmenem „v“. Světový den veganství byl zahájen 1. listopadu 1994 k oslavám 50. narozenin založení Veganské společnosti ve Velké Británii. Tímto dnem začíná Světový měsíc veganství, jenž se do povědomí v posledních letech dostává exponenciálně s nástupem Facebooku a dalších sociálních sítí, kde zastánci rostlinné stravy sdílejí memy a zprávy se všemi souvisejícími etickými a zdravotními důvody pro to stát se veganem.

Na cestě k udržitelnějším a ohleduplnějším způsobům výroby potravin leží řada překážek. Jednou z nich je názor, že udržitelnosti můžeme dosáhnout pouhou modifikací současných praktik živočišné produkce. Mnozí odborníci i organizace tuhle myšlenku s oblibou šíří a dostávají k tomu dostatek prostoru v médiích a na veřejnosti.

Nejstarší národní univerzitní stravovací zařízení, Harvard University Dining Services (HUDS) se učí nové veganské recepty a postupy. Na začátku května se šéfkuchaři Harvardského stravovacího zařízení zúčastnili kurzu veganského vaření, pod vedením Forward Food - iniciativy Humane Society of the United States.

Aktuálně největší analýza odhalila obrovskou ekologickou stopu hospodářských zvířat – poskytují pouze 18 % kalorií, ale zabírají až 83 % zemědělské plochy.  Vyhýbání se masu a mléčným produktům je nejlepším způsobem, jak snížit svůj dopad na životní prostředí, tvrdí vědci, jež stojí za aktuálně nejkomplexnější analýzou škod, kterých se zemědělství dopouští na planetě.

Organizace Greenpeace International zveřejnila tento týden oznámení, v němž apeluje ke snížení globální živočišné výroby a spotřeby o 50 % do roku 2050, aby se zabránilo hrozícím klimatickým změnám způsobeným tímto průmyslovým odvětvím. „V našem potravinovém systému je něco velmi špatně“, prohlásila výkonná ředitelka Greenpeace International, Bunny McDiarmid.

[HuffPost] Více než 200 vědců, akademiků a odborníků podepsalo otevřený dopis adresovaný příštímu generálnímu řediteli Světové zdravotnické organizace, aby během svého působení zařadil mezi priority omezení živočišné výroby. Mezi signatáři jsou např. Noam Chomsky, Suerie Moon, Frances Kissling, Peter Singer a Mark Bittman. Pro mě jako někoho, kdo se zabývá výzkumem moderního chovu hospodářských zvířata a jeho opozicí, toto představuje novou a vzrušující fázi hnutí za stravování se bez konzumace zvířat.

[The Guardian / James Cameron & Suzy Amis Cameron] Pokud chceme uchovat majestátní národní parky, čistý vzduch a vodu pro příští generace, musíme zatlačit na lídry, aby mluvili o dopadu jídla na životní prostředí. Naše kolektivní mysl je zaseknutá na myšlence, že pokud budeme mluvit o dopadu jídla na životní prostředí, riskujeme tím, že přijdeme o něco velmi intimního. Ve skutečnosti je to ale naopak.

Studie vypracovaná společností Grand View Research, Inc. zjistila, že světový trh s alternativami mléčných výrobků, jež zahrnují rostlinná mléka, sýry, zmrzliny a jogurty, by měl vzrůst do roku 2024 o 16,6% na 35 miliard dolarů. Studie uvádí, že „kvůli změně stravovacích návyků stále více a více spotřebitelů přechází na veganství, což bude mít pozitivní vliv na růst trhu

Nový výzkum Informační společnosti pro zemědělský trh (Agricultural Market Information Company, dále jen AMI) zjistil, že Němci v posledních letech stále více omezují konzumaci vepřového. Německo je tradičně největším producentem vepřového v Evropě, ale podle AMI došlo ke snížení jeho spotřeby z bezmála 40 kilogramů ročně na 35 kilogramů. Tuto změnu si...

Stránky