Jste zde

Programátor z Česka poslal email vysvětlující veganství 500 kolegů a sklidil velký úspěch

Lukáš Buričin, který pracuje jako herní programátor, se rozhodl vzdělat své kolegy o veganství a rozeslal email všem ve firmě v anglickém Cheshireu.

V přiloženém emailu Lukáš pečlivě popisuje etické, ekologické a zdravotní důvody, proč nekonzumuje žádné živočišné výrobky.

A co je skvělé, Lukášův email měl opravdu pozitivní dopad.

Mnoho kolegů tyto informace šokovaly a email podnítil v celé firmě diskuze a debaty. Někteří kolegové Lukášovi řekli, že chtějí změnit svůj životní styl, jiné inspiroval udělat první krok k veganství a stát se vegetariány.

Lukášova firma poskytuje zaměstnancům kravské mléko zdarma, ale po jeho emailu ho kolega přivolal ke zaměstnanecké ledničce a s úsměvem mu řekl: “podívej, co jsi způsobil”.

Tento příběh ukazuje, že rozmluvami s přáteli, rodinou a kolegy můžeme dosáhnout opravdové změny. Když podáme důvody pro veganství (nebo alespoň omezení živočišných produktů) klidně a racionálně, mnoho lidí je opravdu vyslechne a změní svůj životní styl k lepšímu.

Zdroj: Theveganpunk.com, Překlad: Martin Čejka, Korektura: Anna Kučerová


E-MAIL:

Zdravím všechny,
občas cítím, že ztrácím víru v lidstvo, ale poslední dobou mě těší, že vidím nějaký posun ke zelenějšímu přemýšlení o naší planetě a zájmu o vegetariánství a veganství. Netoužím po slávě, jsem pouze znepokojený táta. Nemám z toho žádný osobní profit, kromě zajištění dobré budoucnosti pro naše děti a další generace.

Při čtení mějte prosím na paměti, že tento email (který jsem napsal přes víkend ve svém volném čase) obsahuje moje osobní názory a zkušenosti, informace, které jsem získal z knih a internetu. Tím pádem mé názory nemusí nutně korespondovat s názory této firmy a mělo by se na ně nahlížet jako na názory jednotlivce.

Nezdráhejte se zpochybnit informace, které podávám nebo mi dokázat, že se pletu, pokud to bude v hranicích slušné konstruktivní kritiky, ale myslete na to, že informace v tomto emailu jsou založené na vědeckých důkazech, statistických ukazatelích, dokumentech a osobních příbězích (které jsou pokládány za skutečné) a které jsem já sám sice nezměřil/nenasbíral/neprožil, ale mohu vás odkázat na jejich zdroje. Spoustu z nich najdete na konci tohoto emailu.

Nejčastější otázka týkající se tohoto tématu, na kterou odpovím, je proč jsem se stal veganem. V podstatě jsou tři základní oblasti, a to etické, ekologické a zdravotní důvody.

1) Etické důvody

Lidé zabíjejí okolo 150 miliard suchozemských zvířat ročně a celkové číslo, když započítáme i ryby, je zhruba okolo bilionu. (Počet ryb je tak vysoký, že se měří v tunách).

Většina lidí tak nějak ví, že maso pochází z jatek, ale nikdy žádná nenavštívili. Já jsem byl na několika a můžu upřímně říct, že je to mnohem těžší vidět, než kdybych vám to jen popsal slovy.

Paul McCartney jednou řekl: “Kdyby jatka měla skleněné zdi, všichni by se stali vegetariány.” Ale my ty zdi stavíme schválně neprůhledné, protože rozhovor o jatkách není vhodné téma pro slušnou konverzaci.

Lidé ale při produkci jídla zachází ještě mnohem dál, aby na něm mohli co nejvíc vydělat. Ne každý ví, že se ve vaječném průmyslu samčí kuřátka rozemelou ve velkém “mixéru” zaživa a při plném vědomí, když jim je asi 12 hodin po vylíhnutí zjištěno pohlaví. A protože samečci nekladou vejce, jsou považováni za “odpad”. Prosím, ani na chvilku si nemyslete, že to je nějaký ojedinělý případ, ne. To se děje dnes a denně v každé továrně na vajíčka v Anglii a na celém světě, akorát některé továrny používají k zabíjení kohoutků plynové komory, dušení v plastových pytlích nebo vodu pod proudem. Tohle jsou oficiální standardy “humánního” zabíjení, které jsou podle zákona zcela legální. Dole je odkaz.

Stejný osud čeká i na samčí telátka v mléčném průmyslu, která tam jsou taky jen jako “odpad”, protože neprodukují mléko. Dokonce i v medovém průmyslu jsou celé roje včel často zabíjeny po tom, co vytvoří med.

Pokud se ptáte proč, pak odpověď je cynicky zcela prostá: Je to levnější. Je levnější včely zabíjet, než je nechávat naživu a starat se o ně. Je levnější rozemlít kuřata hned po vylíhnutí, než je krmit delší dobu.

Tohle jsou jen některé příklady krutosti páchané lidmi na zvířatech. Je mnoho dalších, naprosto běžných praktik bez umrtvování jako třeba odřezávání rohů, upalování zobáků, kastrace, uštipování ocasů, umělé oplodňování proti vůli, stahování z kůže zaživa, vypalování cejchů do kůže, zabíjení a mučení pro zábavu, což je kapitola sama o sobě… Úplný seznam je prakticky nekonečný, a to ani nezmiňuju podmínky, ve kterých žijí.

Často odpovídám na argument, že jsme predátoři, takže jsme stvořeni k zabíjení a jedení zvířat…. Nemyslím si, že by hodně lidí dokázalo dohonit svou kořist a jen pár by ji dokázalo zabít (včetně mě), když to není nutné. Pro většinu lidí je téma zabíjení zvířat nepříjemné a jsou z něho znechucení, takže ospravedlňovat to, že nakupujeme naporcovaná zvířata v supermarketu tím, že jsme predátoři, nedává smysl. I věda prokázala, že naše těla jsou z velké většiny (zuby, délka vnitřností, kostra, kardiovaskulární systém) mnohem blíž čistým býložravcům a argument, že máme oči vepředu hlavy, abychom měli stereoskopický výhled jako predátoři, nic nedokazuje, protože existují i spousty býložravců s očima vepředu, které se vyvinuly z celé řady důvodů.

2) Ekologické důvody

Nedávno jsem četl citát, že popírání klimatických změn v dnešní době je jako popírání gravitace.

Zatím to není všeobecně známé, ale živočišná produkce a zemědělství mají větší vliv na globální oteplování než než veškerá doprava na celém světě. Jedním z důvodů je, že kromě produkování CO2 (kysličníku uhličitého), masná produkce způsobuje vypouštění velkého množství metanu do atmosféry, kde má 20x - 70x (podle podmínek) větší účinnost zachytávání tepla než CO2. Molekuly metanu tam mohou zůstat 15 až 25 let a potom se promění na CO2 a další molekuly.

Další součástí problému je, že většina odlesňování (které se už tak silně podílí na globálním oteplování) neprobíhá kvůli dřevu, ale aby se uvolnila plocha pro chov zvířat (pozn. red.: jde především o pěstování krmiv a budování pastvin).

Občas slýchám otázky jako “No tak bude země o pár stupňů teplejší, no a co?” Bohužel pár stupňů může mít docela katastrofální následky. Bylo vypozorováno, že v takových podmínkách nedokáže přežít plankton, a protože je první v potravinovém řetězci, celý řetězec by prostě zkolaboval. Nejen, že v extrémní míře lovíme ryby z oceánů (které jsou mimochodem plné plastů), v takovémto scénáři by žádné ryby nezbyly.

Kromě toho plankton také hraje kritickou roli v absorpci uhlíku z atmosféry do oceánů, takže bez planktonu by se oteplovací efekt ještě urychlil.

Podobné problémy by se objevily i na souši, kde hmyz patří k jedněm z nejohroženějším druhům - samozřejmě včetně opylovačů - a už tu jsou odhady, že do roku 2050 mnoho z nich vyhyne.

Dokonce už i nedávná zpráva environmentálního programu OSN (UNEP) došla k závěru, že  celosvětový krok ke stravování bez masa a mléka je nezbytný k záchraně světa před nejhoršími dopady klimatických změn. Odkaz je dole.

3) Zdravotní důvody

Všimli jste si, že když začnete psát ve vyhledávači na googlu “mléko a”, tak vám automaticky napoví:

“mléko a akné”
“koláč bez mléka a vajec”
“mléko a zánět”
“mléko a rakovina”
“mléko a hnis”
“mléko a zácpa”
“strava bez mléka a lepku”

Roste množství důkazů, které ukazuje spojitost mezi živočišnými bílkovinami a různými druhy rakoviny, srdečních onemocnění, cukrovky, osteoporózy, alergií, problémy s kůží, Parkinsonovou nemocí a dalšími nemocemi.

Nejlepšími příklady jsou výzkumy T. Colina Campbella, PhD - velkého bojovníka proti farmaceutické lobby a autora Čínské studie a knihy The Whole. Další skvělá knížka je How not to die (jak neumřít) od Dr. Michaela Gregera.

V těchto knihách můžete najít spoustu zajímavých informací jako třeba proč naše tělo/ krev musí být zásaditá, zatímco živočišné bílkoviny, obzvlášť kasein v mléce způsobuje kyselost, čímž vysoce zvyšuje riziko růstu rakovinových buněk. Tyhle věci si můžete vygooglit a uvidíte, že tenhle problém je dneska běžně znám.

Taky pěkně vysvětluje mýtus o mléku jakožto dobrém zdroji vápníku, protože ta kyselost způsobuje, že se jí naše tělo snaží neutralizovat uvolňováním vápníků z kostí. Tohle jsou jen výňatky z těch knih, které obsahují mnohem zajímavější informace, které těžko popíšu v pár větách. Přesto jsou ty knížky jen zlomkem toho, co můžete dneska najít na internetu.

Občas slýchám “ale počkej, i když nevstřebáváme ten vápník, pořád potřebujeme mléko kvůli bílkovinám”. Nemusíte být výživový expert, abyste si uvědomili, že vůbec nepotřebujete mléko, jakmile si uvědomíte dvě jednoduché věci: 1) Jsme jediný živočišný druh, který pije mléko jiného druhu… a 2) Domestikace dobytka se datuje okolo doby před 12 000 lety a předtím mléko lidé vůbec nepili. Také je běžný omyl, že tu jsou nějaké krávy, které automaticky produkují mléko, zatímco pravdou je, že všechny samičky savců musí být nejdřív těhotné, aby měly mléko, a odsud pochází ten telecí “odpad”. Také hodně lidí má intoleranci na laktózu a nikdy v životě se nenapili mléka, protože by dostali silnou alergickou reakci.

Mimochodem: Je běžnou fámou, že bílkoviny jsou jen v živočišných produktech, přičemž mnoho druhů rostlin jsou výbornými zdroji bílkovin.

Kromě toho, jaký smysl má pít kravské mateřské mléko. Proč ne koní mléko, proč ne psí mléko nebo prasečí mléko, žirafí mléko. Proč ne šimpanzí, kteří nám jsou geneticky mnohem bližší než krávy a kozy. V nedávné anketě, kterou jsem našel, lidé odpovídali, že pít lidské mléko jim připadá divné, ale kravské mléko je normální.

Naštěstí tu máme spoustu levných a zdravých alternativ, jako třeba: mandlové, lískovo-oříškové, ovesné, sojové, rýžové mléko a další lahodné a zdravé produkty.

 

Co se jídla týče, neměl jsem moc pestrý jídelníček, když jsem jedl maso, mléko a vejce, protože jsem neznal jiné věci a upřímně mě ani moc nezajímaly. Abychom si rozumněli, existují i veganská jídla, která nemám rád, ale většina veganských potravin, které jsou dnes k dostání, chutná skvěle, jako např. mnoho různých druhů klobás, salámů, sýrů, tofu, tempehu, seitanu, pomazánek, paštik, sojového masa, jogurtů, alternativ k vejcím, dresinkům, pizz, hotových jídel… cokoliv vás napadne.

Také je naprosto zcestný ten stereotyp, že vegani jsou divní vyzáblí hipíci, kteří jí jen trávu. Veganství se stalo velice populárním mezi lidmi, kteří posilují, v bojových sportech a sportech obecně. Tenisové sestry Venus a Serena Williamsovy jsou veganky, Brendan Brazier (bývalý kanadský vytrvalostní atlet), David Haye (šampión v boxu v těžké váze), i v americkém fotbalu a rugby a ve sportech, kde opravdu neuvidíte vyzáblé hipíky, jsou vegani.

V Anglii je přes půl miliónů veganů a tento počet velice rapidně roste.

Nečekám, že se stanete vegany po přečtení jednoho e-mailu od nějakého “podivína,” to by znamenalo nedostatek kritického myšlení (moje cesta od masa přes vegetariánství až po veganství taky chvilku trvala a měl jsem dlouhou fázi zapírání), ale byl bych šťastný, kdybyste zhlédli a přečetli některé z odkazů dole a dali tomu šanci. Pokud něčemu nevěříte, vygooglete si to, pátrejte, pochybujte, ale prosím, neignorujte to.

A ano, také jsem v minulosti jedl maso, vejce a sýry a miloval jsem tu chuť (dokonce jsem sám zabíjel zvířata kvůli masu, když mi bylo 15 a žil jsem na vesnici), ale v nějakém okamžiku jsem si uvědomil, že už toho nemůžu být součástí a že moje komfortní zóna chuti nevyváží krutost a ničení planety.

Pokud chcete víc informaci, dejte mi vědět - můžete odpovědět na tenhle email nebo mě najdete na facebooku podle jména. Buď vám odpovím na Váš email nebo Vám večer odepíšu na facebooku.

Na facebooku je taky spousta veganských skupin, kde si lidé velice pomáhají, takže můžete slyšet i názory dalších lidí.

Tady jsou ty odkazy, ve kterých najdete mnohem podrobnější vysvětlení zmíněných problémů:


Odkazy v češtině:

Veganská strava může omezit environmentální dopady produkce potravin, ukazuje nová studie
http://soucitne.cz/veganska-strava-muze-omezit-environmentalni-dopady-produkce-potravin-ukazuje-nova-studie

Přechod k veganství sníží uhlíkovou stopu stravy na polovinu
http://soucitne.cz/prechod-k-veganstvi-snizi-uhlikovou-stopu-stravy-na-polovinu

Pozemšťané: Varování! Tenhle dokument ukazuje všechny páchané krutosti, takže vás to může opravdu rozčílit.
http://www.pozemstane.cz/
https://www.youtube.com/watch?v=jjjRkyIxYaQ

James Aspey a jeho pohodový proslov o veganství:
http://soucitne.cz/jak-lidem-pomoci-stat-se-veganem-video
https://www.youtube.com/watch?v=KHOcox2lvQo

Cowspiracy: Klíč k udržitelnosti - zajímavý dokument o dopadu živočišné produkce na naší planetu a proč jsou velké společnosti skoro neporazitelné:
http://www.csfd.cz/film/381474-cowspiracy-klic-k-udrzitelnosti/

Raději vidličky než nože - Výborný dokument o dopadech typické západní stravy na naše zdraví, jak zkorumpovaný je potravinový systém a jak rostlinná strava může zvrátit vážná onemocnění:
http://www.csfd.cz/film/302405-radeji-vidlicky-nez-noze/

Expert OSN volá po zdanění masa
http://soucitne.cz/guardian-expert-osn-vola-po-zdaneni-masa

Milí vegani: copak nepochopíte vtip? - opravdu skvělý článek vysvětlující stereotypy o veganech a proc jsou tak často bezdůvodně konfrontováni
http://soucitne.cz/mili-vegani-copak-nepochopite-vtip

Chov telat v Česku (red. přidáno)
http://soucitne.cz/chov-telat-v-cesku

Rostlinné bílkoviny: základ veganské stravy (red. přidáno)
http://soucitne.cz/rostlinne-bilkoviny-zaklad-veganske-stravy


Odkazy v angličtině

Chick culling Wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Chick_culling

Patrik Baboumian the vegan Armenian-German strongman and his "lack" :) of protein:
https://www.youtube.com/watch?v=208cKULbE2c

As some people didn't want to believe how gummy sweets are made:
http://www.mirror.co.uk/news/world-news/how-gummy-sweets-really-made-8758668?ICID=FB_mirror_main

Incredible story about milk - expert speech about milk influence on our body and how casein triggers cancer:
https://www.youtube.com/watch?v=E-PQCCiw_Zs

Methane vs. Carbon Dioxide: A Greenhouse Gas Showdown - one about those two gases and plenty of links on the page to other related articles:
http://www.onegreenplanet.org/animalsandnature/methane-vs-carbon-dioxide-a-greenhouse-gas-showdown/

23 Fruits Highest in Protein:
https://www.healthaliciousness.com/articles/fruits-high-in-protein.php

Animal vs. Plant Protein:
http://nutritionstudies.org/animal-vs-plant-protein/

Loads of articles of Union of Concerned Scientists on climate change:
http://www.ucsusa.org/global_warming#.V8ylfWBriHs

Earth is warming at a pace 'unprecedented in 1,000 years':
https://www.theguardian.com/environment/2016/aug/30/nasa-climate-change-warning-earth-temperature-warming?CMP=Share_iOSApp_Other

To those I love who still eat animals:
https://medium.com/the-philadelphia-liberationist/to-those-i-love-who-still-eat-animals-9f97abdc3523#.cfeh45e55

Are we omnivores, herbivores or carnivores?
http://meatyourfuture.com/2015/09/herbivores-carnivores/

How to Talk to a Climate Skeptic: Responses to the most common skeptical arguments on global warming:
http://grist.org/series/skeptics/#Scientific

Factory-farmed bees:
http://www.ethicalconsumer.org/ethicalreports/honey/beewelfareandhoney.aspx

"Some 542,000 people aged 15 or over “ more than one per cent of the population “ have adopted a plant-based diet, up from 150,000 in 2006. " ... in the UK
http://www.telegraph.co.uk/food-and-drink/news/number-of-vegans-in-britain-rises-by-360-in-10-years/

Failing phytoplankton, failing oxygen: Global warming disaster could suffocate life on planet Earth:
https://www.sciencedaily.com/releases/2015/12/151201094120.htm

NASA on phytoplankton:
http://visibleearth.nasa.gov/view.php?id=7187

The Human Predator: Eyes in Front Explored:
https://www.youtube.com/watch?v=Upw1st-wqOg


Moc děkuji, že jste to zvládli až sem, moc si toho vážím. Doufám, že shledáte tyto informace užitečnými a jak už jsem řekl, pokud máte nějaké otázky, dejte mi vědět.

Zdravím,

Lukas