Jste zde

veganství

V současné západní medicíně existuje většinová shoda v názoru na zdravotní bezpečnost vyvážené rostlinné stravy. Soukromé i veřejné zdravotnické a dietetické organizace světového formátu se shodují na tom, že dobře sestavená rostlinná strava je bezpečná a některé z nich ještě dodávají, že může být i zdraví prospěšná.

Na střední jsem zhlédla video o velkochovech a o extrémním násilí a zanedbávání, se kterým se zvířata setkávají jen proto, abychom je mohli sníst. Okamžitě jsem dala masu sbohem. Nedlouho na to jsem se dozvěděla, jaké násilí je spojené s mléčnými produkty a vejci, a v tu chvíli jsem chtěla zavrhnout všechny živočišné výrobky. A udělala jsem to… tedy kromě sýra.

Konzumace živočišných výrobků je významnou příčinou klimatických změn a o průmyslově zpracované maso bylo uznáno jako karcinogen. Jak tedy konkrétně ubližuji své dceři, když jí pomáhám vynechat maso a mléčné produkty z jídelníčku?

Když lidem řeknu, že jsem vegan, velmi často slyším něco jako: „To musí být tak těžké! Já bych se nikdy nemohl vzdát sýra! Ale užij si to“. Pravda je taková, že vzdát se sýra bylo to nejlehčí. Jak jsem již psala dřív, poté, co jsem shlédla Pozemšťany a viděla to nesmírné utrpení, které se za jeho výrobou skrývá, tak mě veškerá chuť na něj a na ostatní živočišné produkty rychle přešla.

Zástupci veganské neziskové organizace PlantBuilt (Vypracováno na rostlinách, pozn. překl.) si odnesli celkem 32 medailí ze sportovního klání Naturally Fit Games 2017, které se konalo začátkem června v texaském Austinu. Soutěže se zúčastnilo na 1000 sportovců, včetně 39 členů PlantBuilt.

(Metro UK) Skupina dánských poslanců se rozhodla vyzkoušet 22denní veganskou výzvu podobnou té, kterou absolvovala před dvěma lety Beyoncé. Zástupci Červeno-zelené aliance a Alternativní strany nebudou po dobu výzvy konzumovat žádné živočišné produkty. Cílem je upozornit na závažné dopady intenzivní živočišné výroby na životní prostředí. „Určitě to nebude snadné, ale myslím, že to bude také legrace...

Když se řekne typické německé jídlo, většině se pravděpodobně vybaví dvě jídla: klobása a řízek. Obě patří mezi tradiční jídla, připravovaná z telecího, hovězího nebo vepřového, a někdy i z kuřecího masa. V dnešní době jsou však tyto stálice německého jídelníčku postupně nahrazovány variantami bez masa, aby držely krok s rostoucím počtem vegetariánů a veganů

Kavárna The Field's Beneath Cafe v londýnské čtvrti Kentish Town se podle webu londonsbestcoffee.com řadí mezi nejlepší londýnské kavárny. Její majitelé se v polovině března rozhodli skoncovat s používáním mléka a kavárna se tak stala zcela veganskou. Na vývěsce ve výloze vysvětlují proč:

Před několika lety jsem na Harvardu vedl diskusi se Stevenem Pinkerem, autorem nejprodávanějších knih o evoluční psychologii. Oba jsme tou dobou psali optimisticky laděné knihy, jeho The Better Angels of Our Nature byla o poklesu násilí v průběhu posledních století. Zeptal jsem se ho, jestli když veškeré násilí a krutosti, které byly před jedním či dvěma stoletími považovány za přijatelné, překračují dnešní meze – otroctví, dětská práce, návnady na medvědy, bití manželek a další - za jakými dnešními zvyklostmi se budeme za dvě nebo tři generaci s hrůzou ohlížet?

Představte si na chvilku, že pracujete v oblasti zadávání veřejných zakázek a výroby v obřím supermarketu Sainsbury’s (jeden z největších britských řetězců - pozn. překl.). Nahlédnete do své čtvrtletní revize prodeje a zjistíte, že jeden produkt překonal plánované cíle prodeje o 300 procent. O jaký výrobek jde? Jde o řadu veganských sýrů zařazených do prodeje v loni.

Stránky