Jste zde

veganství

V současné západní medicíně existuje většinová shoda v názoru na zdravotní bezpečnost vyvážené rostlinné stravy. Soukromé i veřejné zdravotnické a dietetické organizace světového formátu se shodují na tom, že dobře sestavená rostlinná strava je bezpečná a některé z nich ještě dodávají, že může být i zdraví prospěšná.

Dle výsledků kampaně se letos ke hnutí Veganuary celosvětově přihlásilo rekordních 250 000 lidí, aby tak přijali výzvu stravovat se po celý měsíc rostlinnou stravou. Stále více spotřebitelů ze svého jídelníčku vyřazuje maso a mléčné produkty ze zdravotních či etických důvodů. Charitativní organizace stojící za Veganuary uvedla, že rekordní čísla a silná celosvětová odezva učinila letošní ročník doposud tím nejpopulárnějším od svého zahájení v roce 2014.

Farmář měl před nedávnem namířeno na jatka, když se raději rozhodl svůj přívěs plný jehňat zavézt do 300 km vzdáleného zvířecího azylu. Šedesátník Sivalingam Vasanthakumar z britského Devonu má nyní v plánu pěstovat zeleninu. Vasanthakumar není jediným farmářem, který se takto zachoval. V roce 2017 odvezl Jay Wilde z farmy Bradley Nook v Derbyshire svůj dobytek do zvířecího azylu a rozhodl se stát veganským zemědělcem...

Petice za povinné zařazení veganských a vegetariánských možností do nabídky veřejných institucí a jídelen, která byla spuštěna Portugalskou vegetariánskou společností (Associação Vegetariana Portuguesa), získala v roce 2016 přes 15 000 podpisů. V roce 2017 byl tento návrh zákona portugalským parlamentem konečně uveden v platnost. Od té doby musejí všechny školy, závodní jídelny, univerzity, nemocnice, věznice a veškeré další veřejné instituce ze zákona podávat rostlinnou stravu...

Wareham provozoval chirurgickou praxi až do svých 96 let, kdy odešel do důchodu. Řízení auta a zahradničení se pak věnoval až do své smrti. „O živočišné produkty jsem nikdy neměl zájem,“ uvedl Wareham v roce 2015 ve vysílání zpravodajského kanálu CCTV America a dodal, že veganství vděčí za svou dlouhověkost, pevné zdraví a schopnost vykonávat své povolání do tak pokročilého věku.

Ve čtvrtek 1. listopadu si vegani po celém světě připomínají vznik slova začínajícího písmenem „v“. Světový den veganství byl zahájen 1. listopadu 1994 k oslavám 50. narozenin založení Veganské společnosti ve Velké Británii. Tímto dnem začíná Světový měsíc veganství, jenž se do povědomí v posledních letech dostává exponenciálně s nástupem Facebooku a dalších sociálních sítí, kde zastánci rostlinné stravy sdílejí memy a zprávy se všemi souvisejícími etickými a zdravotními důvody pro to stát se veganem.

Britská televizní stanice BBC spouští v lednu svůj první pořad o veganském vaření na přidruženém kanálu BBC Wales. Celostátní vysílání je pak plánováno během jara. The Dirty Vegan bude mít celkem čtyři díly. Za hostitele byl zvolen vytrvalostní atlet Matthew Pritchard, který je hvězdou kaskadérské show Dirty Sanchez na MTV...

Když se někdo rozhodne, že se stane vegankou či veganem, to nejtěžší obvykle nebývá, kde nakoupit nebo jak si zajistit dostatek blíkovin. Horší to je s pochopením okolí, které takovou změnu obvykle těžko nese a dává to dotyčné/mu "sežrat" (v lepším případě pouze v metaforickém smyslu). S určitou pravděpodobností se setká s výsměchem a s usilovnou snahou vymluvit ji/mu veganský způsob života. Je proto osvěžující a pro psychickou pohodu skoro nezbytné čas od času pobýt mezi lidmi, kteří to chápou a jsou na stejné vlně.

Jelikož se věnuji a píši o strategiích a komunikačních stylech ve veganských hnutích a hnutích za práva zvířat, lidé se mě často ptají co si myslím o určitých taktikách a přístupech. Jeden z nejčastějších dotazů, který dostávám, se týká mého pohledu na pouliční aktivismus skupiny Anonymous for the Voiceless, jménem “Cube of Truth” (Kostka Pravdy). V tomto článku se s vámi chci podělit o své názory na tuto činnost.

Čtenáře tohoto článku asi nepřekvapí, že veganství a někdy i vegetariánství je v ČR stále vnímáno s předsudky a mnohdy i opovržením většinové společnosti. Ta je přesvědčena, že konzumace masa a živočišných produktů je něčím přirozeným, zvláště pokud jde o středoevropskou kuchyni.

Stránky