Jste zde

MAKI SUSHI

Ingredience receptu: 
Na 24 kousků (2 osoby): 1 hrnek rýže na sushi (150 g), 3 pol. lžíce rýžového octa (50 ml), 4 plátky řasy nori, bambusová podložka, wasabi pasta, sojová omáčka (nejlépe Kikkoman), nakládaný zázvor (tyto ingredience najdete ve větších supermarketech v oddělení exotických jídel), lněné semínko (není nutné) 2-3 lžičky cukru, 1 lžička soli, miska s vodou a náplň dle chuti: avokádo, okurka, mrkev, bílá ředkev, mango nebo uzený tempeh.
Postup: 

Hrnek rýže na sushi nejprve pečlivě propláchneme v misce se studenou vodou (minimálně 7x), vložíme do menšího nepřilnavého hrnce, zalijeme studenou vodou (1 a půl hrnku) a přiklopíme pokličkou. Rýži s vodou přivedeme na prudkém ohni k varu, poté oheň zmírníme na minimum a vaříme pod pokličkou přibližně 15 minut. Ke konci je dobré rýži zkontrolovat, zda se nepřipaluje, a zamíchat vidličkou. Uvařenou rýži přendáme do mísy, ještě za tepla promícháme s vlažným octem, ve kterém jsme rozmíchali cukr a sůl, a necháme co nejrychleji vychladnout (např. s pomocí vějíře či výkonné lednice).

Během chladnutí rýže si připravíme náplň. Zralé avokádo (s tmavě zelenou slupkou) či mango rozkrojíme na půl, oloupeme a nakrájíme na proužky. Okurku oloupeme, podélně rozpůlíme (můžeme i odkrojit semínka) a nakrájíme na dlouhé proužky. Mrkev či bílou ředkev oloupeme, krátce spaříme v osolené vroucí vodě (ideálně s kořením dle chuti) a také nakrájíme na dlouhé proužky. Uzený tempeh nakrájíme na dlouhé proužky.

Na bambusovou podložku položíme plátek řasy hrubou stranou nahoru. Na stůl si dáme misku s vodou, ve které si průběžně namáčíme prsty, aby se na ně nelepila rýže. Na dolní polovinu řasy rozložíme rýži (čtvrtinu z celkového objemu) a vytvoříme tenkou rovnoměrnou vrstvu, kterou uhlazujeme navlhčenýma rukama. Uprostřed prstem uděláme rýhu, kterou nejprve jemně potřeme wasabi pastou a poté do ní lehce vtlačíme náplň dle chuti (např. avokádo nebo mrkev s okurkou). Konec horní poloviny řasy lehce navlhčíme a hned jdeme rolovat. Spodní okraj nadzvedneme, překlopíme přes náplň a rolujeme až ke druhému okraji řasy (viz fotky níže). Během rolování rohož pevně mačkáme oběma rukama, aby mělo sushi hezký tvar a konzistenci. Vezmeme si velmi ostrý nůž, navlhčíme, aby se na něj nelepila rýže, a překrojíme rolky nejprve na dvě poloviny a ty posléze na třetiny.

Maki sushi podáváme s pastou wasabi, nakládaným zázvorem, sojovou omáčkou a mletým lněným semínkem (není nutné). Jíme čínskými hůlkami, příp. rukama.