Jste zde

MÍCHANÁ TOFÍČKA

Ingredience receptu: 
Pro 1 - 2 osoby: 1 cibule, 2-3 lžíce řepkového oleje, 200g tofu natural, 1/2 lžičky kurkumy (příp. kari), půl lžičky římského kmínu (není nutný), 1 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce sušeného lahůdkového droždí (ne obyčejné!) nebo 1 lžička černé soli, špetka pepře, 2-4 špetky soli (při použití černé soli již nedosolujeme), 1 - 2 hrsti bylinek (petržel nebo pažitka).
Postup: 

Na pánvi rozehřejeme řepkový olej* a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Tofu v misce nebo na prkénku rozmačkáme vidličkou a přihodíme k cibuli. Poté přidáme kurkumu, můžeme dát i římský kmín a pečlivě promícháváme. Přidáme sojovou omáčku, dvě polévkové lžíce lahůdkového droždí (to je důležité pro výsledný chuťový efekt), případně trochu citronové šťávy a podle chuti i pepř a sůl. Pokud máte, přidejte černou sůl (ta způsobí, že to nejen chutná, ale i voní jako míchaná vejce). Chceme-li tofíčka řidčí, přidáme ke konci trochu vody, rostlinného mléka či smetany (za stálého míchání necháme trochu vyvařit). Nakonec odstavíme z ohně, vsypeme bylinky a podáváme s opečeným chlebem.

*Poznámka: Z hlediska doporučené výživy pro vegetariány a vegany je lepší na smažení používat řepkový místo slunečnicového oleje. Je tomu tak kvůli vhodnějšímu poměru omega6 vůči omega3 masným kyselinám (slunečnicový olej obsahuje poměr 20:1 zatímco řepkový 2:1). Olivový olej je za syrova velmi zdravý, ale není vhodný pro tepelnou úpravu.