Do mísy nasypeme mouku, kypřící prášek, třtinový cukr, kakao a pokrájené sušené ovoce. V další misce rozmícháme „mléko“, banán, olej a 1 lžíci...
Na pánvi rozehřejeme řepkový olej*, osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a oloupané stroužky česneku podélně přepůlené (doporučuji vyříznout zelený klíček uprostřed). Tofu v misce nebo na prkénku rozmačkáme vidličkou a přihodíme k cibuli. Poté přidáme kurkumu, můžeme dát i trochu římského kmínu a pečlivě promícháváme. Přidáme černou sůl (ta způsobí, že jídlo chutná i voní jako vejce), trochu sojové omáčky, dvě polévkové lžíce lahůdkového droždí (zdůrazní vajíčkový efekt, ale lze vynechat), případně trochu citronové šťávy a podle chuti i pepř. Chceme-li tofíčka řidčí, přidáme ke konci trochu vody či rostlinného mléka a za stálého míchání necháme trochu vyvařit. Nakonec odstavíme z ohně, vsypeme bylinky a podáváme s opečeným chlebem. Zdobíme čerstvou zeleninou dle sezóny.
Když tofíčka rozmixujete do hladka, získáte lahodnou ne-vajíčkovou pomazánku :)
*Poznámka: Z hlediska doporučené výživy pro vegetariány a vegany je lepší na smažení používat řepkový místo slunečnicového oleje. Je tomu tak kvůli vhodnějšímu poměru omega6 vůči omega3 masným kyselinám (slunečnicový olej obsahuje poměr 20:1 zatímco řepkový 2:1). Olivový olej je za syrova velmi zdravý, ale není vhodný pro tepelnou úpravu.