Jste zde

MÍCHANÁ TOFÍČKA

Ingredience receptu: 
Pro 1 - 2 osoby: 1 cibule, 6 stroužků česneku, 2-3 lžíce řepkového oleje, 200g tofu natural, 1/2 lžičky kurkumy (příp. kari), 1 lžička černé soli, půl lžičky římského kmínu (není nutný), 1 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce sušeného lahůdkového droždí (ne obyčejné!, lze vynechat), špetka pepře, 1 - 2 hrsti bylinek (petržel, pažitka, koriandr...), další zelenina na ozdobu.
Postup: 

Na pánvi rozehřejeme řepkový olej*, osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a oloupané stroužky česneku podélně přepůlené (doporučuji vyříznout zelený klíček uprostřed). Tofu v misce nebo na prkénku rozmačkáme vidličkou a přihodíme k cibuli. Poté přidáme kurkumu, můžeme dát i trochu římského kmínu a pečlivě promícháváme. Přidáme černou sůl (ta způsobí, že jídlo chutná i voní jako vejce), trochu sojové omáčky, dvě polévkové lžíce lahůdkového droždí (zdůrazní vajíčkový efekt), případně trochu citronové šťávy a podle chuti i pepř. Chceme-li tofíčka řidčí, přidáme ke konci trochu vody či rostlinného mléka a za stálého míchání necháme trochu vyvařit. Nakonec odstavíme z ohně, vsypeme bylinky a podáváme s opečeným chlebem. Zdobíme čerstvou zeleninou dle sezóny.

*Poznámka: Z hlediska doporučené výživy pro vegetariány a vegany je lepší na smažení používat řepkový místo slunečnicového oleje. Je tomu tak kvůli vhodnějšímu poměru omega6 vůči omega3 masným kyselinám (slunečnicový olej obsahuje poměr 20:1 zatímco řepkový 2:1). Olivový olej je za syrova velmi zdravý, ale není vhodný pro tepelnou úpravu.