Jste pozvaní na grilovačku a chcete svým masožroutským přátelům dokázat, že grilovat se dá i bez masa? V tomto článku najdete mnoho tipů, co všechno si jde na grilu připravit?

Nejprve si připravíme marinádu z oleje, grilovacího koření, chilli, pepře, sušeného česneku a dalšího koření dle chuti.

Omytou a nakrájenou zeleninu, tofu či houby potřeme z obou stran marinádou. Totéž uděláme s uvařenými či z obalu vyndanými alternativami masa (plátky, párky, tofu, robi aj viz níže). Grilujeme z obou stran do křupava. Kromě pokládání na grill můžeme ingredience napíchat na špízy, zabalit do alobalu a některé věci můžeme opékat i nad klasickým ohněm (např. žampiony, párky či sojové plátky).


Foto: cuketa, sojové plátky, žampiony a česnek (před a po)

Neoloupané paličce česneku uřízneme horní část tak, aby vykukovaly konce jednotlivých stroužků (viz obrázek níže). Potřeme marinádou nebo zakápneme olejem a trochou soli. Při grilování v troube doporučuji paličku přikrýt alobalem, aby se česnek opekl rovnoměrně. Na grillu pečeme z obou stran dohněda. Výsledek nepálí ani nepáchne jako syrový česnek, ale naopak má příjemnou oříškovou a umami chuť.


Foto: vlevo syrový, vpravo grilovaný česnek

Grilovat však můžeme i sladké ovoce např. jablko (může být i napíchnuto), banán (se slupkou) nebo ananas - ideálně ještě potřený tahini (sezamová pasta).


Foto: ananasový plátek s tahini

Sojové plátky nakoupíte ve většině českých obchodů. Tofu nebo párky seženete např. v Bille, Tescu, Lidlu, Kauflandu či ve zdravých výživách.

Pokud vám nevadí vyšší cena, doporučuji vyzkoušet některou z luxusnějších rostlinných alternativ masných produktů (věřím, že s vyšší poptávkou a větší konkurencí zlevní). Na českém trhu si můžete nakoupit např. tyto výrobky: Rostlinná uzenina (Salve Natura), veganské steaky "kukuřízky" (Veto), oválky (Robi), bylinkové grilovací klobásy (Hobelz), obalované nerybí filety (Gardein).

Spoustu dalších alternativ najdete ve specializovaných sekcích těchto eshopů: PuroshopVeganstoreBiostyleSupervego a mnoho dalších.

Na závěr ještě má oblíbená grilovací scénka ze Simpsonu: