Pokrm známý ze stánků s arabským občerstvením je ve svém základu veganský! V tomto receptu jsme akorát obměnili kravský jogurt za rostlinný.

Nakrouháme bílé zelí, namačkáme, trochu osolíme a necháme odležet. Přidáme na tenoučké plátky nakrájenou okurku a rajčata, možno i trochu cibule, promícháme, zakapeme citrónovou šťávou, olivovým olejem, osolíme, opepříme. Zálivka - do veganského bílého jogurtu přidáme najemno utřený česnek se solí (není nutný), nadrobno nasekanou petrželku, vegetu (würzl), bylinky, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Nemáme-li sojový jogurt, lze s trochou tolerance použít i sojanéza. Pita chléb rozkrojíme na půlky, vyložíme střídavě zeleninovou směsí, falafelem a přelijeme jogurtovou zálivkou. Jako pita chléb se někdy prodává i arabský chléb, ten ale není dutý a musí se přehýbat.

Pita chleba bývá menší, vypadá silnější a když se přepůlí, tak se dá naplnit. Pro vylepšení lze dno chlebů vymazat pomazánkou "hummus". Dobrý je falafel i jako "twister" v tortille.