Největší klasika ze všech druhů cukroví. Původně jej dělali pohané ze směsi mouky a medu při oslavách zimního slunovratu (ze kterých pocházejí dnešní Vánoce). Med však necháme včelkám a použijeme raději agávový sirup, vejce nahradíme rozmixovaným tofu.

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto (mela by to byt pěkná homogenní koule, dle potřeby do těsta přidejte trochu tekutiny/mouky (aby bylo těsto pevné), necháme pres noc (nebo alespoň hodinu) odležet v lednici. Vyválíme asi 3-4 mm silný plat, vykrajujeme. Pečeme v předehřáté troubě něco kolem 10ti minut asi na 170°C. Dejte pozor, abyste perníčky nepřipekli, čím déle pečete, tím jsou tvrdší. Po upečeni můžete potřít směsi vody, škrobu a agáve sirupu. Sice nebudou leskle, ale dostanou lepší barvu.

Zdobení: cukr moučka + citronová šťáva (přidávejte opatrně, po malých dávkách).