Na tuto omáčku má bohužel většina lidí špatné vzpomínky kvůli školním jídelnám. Zkuste jí dát ale ještě jednu šanci v této rostlinné verzi a třeba si jí nakonec oblíbíte.

Dáme vařit rostlinné mléko, když se začne vařit, přidáme rostlinnou kys. smetanu (např. Dr. Oetker Creme Vega nebo Planton Sour Creamo), cukr a sůl. Nemáme-li kys. smetanou ani jogurt, přidáme za stálého míchání 1-2 lžíce octa (smíchané s trochou teplé vody, aby se omáčka nesrazila) a 1 lžíci solamylu rozmíchanou ve vodě studené (ale lze použít i hl. mouku nebo jíšku). Nakonec vsypeme jemně nakrájený kopr (zbavený stonků) nebo vlijeme obsah sklenice s koprem, povaříme a pokud není omáčka dostatečně hustá, zahustíme jíškou či škrobem (rozmíchaný ve vodě). Podáváme s houskovými knedlíky (recept) či bramborami. Do omáčky je možné vložit tofujce (veganské vejce na tvrdo - viz recept), na oleji osmahnuté plátky tofu posypané černou solí (viz foto níže) nebo lehce osmahnutý tempeh.

koprovka tofu