Netradiční, ale přesto výborné pojetí fazolí se zeleninou a „sýrem“.

Zelí nakrájíme na větší kusy (5cm), ve větším množství osolené vody povaříme asi 3 minuty, scedíme a necháme okapat. Vařené brambory oloupeme, pokrájíme na silnější plátky, osolíme a opepříme. V kastrůlku rozehřejeme 2 lžíce rostlinného másla (či oleje), krátce na něm osmahneme mouku a za stálého míchání pomalu přiléváme sojovou smetanu. Zahříváme, dokud omáčka nezhoustne, pak ji osolíme, opepříme a odstavíme. V jiné nádobě rozehřejeme lžíci rostlinného másla (nebo oleje), osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme chilli a konzervované fazole i s nálevem a vše důkladně prohřejeme. Zapékací misku vymažeme zbylým máslem, vyložíme spařenými listy zelí a na ně rozprostřeme fazole. Na fazole položíme vrstvu plátků brambor, zalijeme smetanovou omáčkou a posypeme strouhaným tavenýrem. Nemůžeme-li sehnat tavenýr, můžeme posypat strouhaným uzeným tofu, ale není to ono. V horké troubě zapečeme asi 25 minut, až se tavenýr rozteče a zezlátne.