Česká a zdravá klasika. Hodí se kdykoliv, nejen na Nový rok! Její příprava je opravdu jednoduchá.

Čočku namočíme na dvě hodiny a poté slijeme. Dáme vařit do hrnce s vodou (minimálně 1 cm nad čočku) a vaříme minimálně půl hodiny. V jiném hrnci rozehřejeme trochu oleje, osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli můžeme (ale nemusíme) poprášit lžičkou mouky a promícháme. Opečenou cibuli přidáme k čočce, zamícháme, osolíme, přidáme majoránku, protlačený česnek, špetku cukru a okyselíme lžící octa. Podáváme s kys. okurkou a pokud máme, tak s rostlinnou uzeninou opečenou na oleji (např. cibuláčky, Kalma párky nebo párky ze sítě drogerií DM).

Pokud vám čočka zbyde na další dny, doporučujeme ji použít na čočkovou polévku (recept).