Tato krémová omáčka je ideálním způsobem, jak využít houby nasbírané při procházce lesem. Velmi variabilní, co se týče příloh - lze podávat s knedlíkem, těstovinami i bramborem.

Dáme rozehřát tuk, na něj dáme houby, osolíme, trochu opepříme, přidáme kmín, po chvíli podlijeme vodou (aby byly všechny houby namočené) a dusíme dokud nezměknou. K udušeným houbám přidáme rostlinnou smetanu a mícháme do zhoustnuí. Nakonec přidáme sojkyšku či sojový jogurt (ale stačí okyselit lžící octa a omáčku zahustit škrobem či moukou) a ještě chvíli povaříme. Pokud je málo omáčky, přidáme vodu. Podáváme s houskovými knedlíky. Druhou možností je po udušení houby nakrájet na malinké kousíčky a vylepšit kousky čerstvé bazalky, dále stejný postup a podávat se špagetami - vynikající.