Zpráva, kterou vydal nezávislý think tank RethinkX, předpovídá, že do roku 2030 moderní potraviny svou kvalitou překonají ty současné a budou o polovinu levnější než živočišné produkty, které nahradí.

Prohlášení s názvem „Přehodnocení potravin a zemědělství v letech 2020-2030: Druhá domestikace rostlin a zvířat, úpadek krav a kolaps průmyslového chovu hospodářských zvířat” předpovídá také zhroucení mléčného průmyslu a chovu dobytka.

Nejde pouze o jediné narušení, ale několik současně, která se navzájem se překrývají, posilují a urychlují,” uvádí spoluzakladatel RethinkX a jeden z autorů Tony Seba.

Precizní fermentace a food-as-software (výrobní model, který vychází z myšlenky databáze molekul - “molekulární kuchařky”, díky které mohou odborníci z celého světa potraviny navrhovat a upravovat jejich vlastnosti či nutriční hodnoty - pozn. překl.) slibují nižší náklady na výrobu kvalitnějších bílkovin. Průmyslový chov hospodářských zvířat je celosvětově jedním z nejstarších, největších a nejméně efektivních potravinářských systémů. Moderní přísady jsou v mnoha ohledech zhruba 10krát efektivnější - ať už se jedná o využití vody, půdy nebo spotřebu surovin a energie,” tvrdí další z autorů, Catherine Tubb.

Precizní fermentace (PF) umožňuje naprogramovat mikroorganismy tak, aby vytvářely složité organické molekuly. Rychlé zdokonalování zásadních biologických a informačních technologií vedlo k poklesu nákladů spojených s PF, a tak zatímco v roce 2000 stála výroba jedné molekuly 1 milion dolarů, v roce 2019 tyto náklady klesly na 100 dolarů. Zpráva předpokládá, že tyto náklady do roku 2025 klesnou na 10 dolarů za 1 kg. Oproti těm živočišným by takto vyrobené bílkoviny byly do roku 2030 pětkrát levnější a do roku 2035 dokonce desetkrát levnější.

tele saje we animals

Výzkum prezentovaný ve zprávě naznačuje, že počet kusů chovaného skotu v USA klesne do roku 2030 o 50 %, což povede k 50% poklesu příjmů tamního mléčného a hovězího průmyslu. Dále předpovídá, že trhy s mletým hovězím masem, steaky a mléčnými produkty klesnou do roku 2030 o 70 %, 30 % a téměř 90 %, přičemž trh s koženými výrobky poklesne o více než 90 %.

Předpokládá se, že moderní potraviny budou výhodnější než jejich protějšky pocházející ze zvířat; budou vyžadovat 100krát méně půdy, 10krát až 25krát méně surovin, 20krát méně času a 10krát méně vody než průmyslový chov hospodářských zvířat. Dle zprávy by výživové výhody moderního potravinového systému mohly snížit nemoci způsobené potravou, jejichž léčba ročně stojí USA 1,7 bilionu dolarů. Patří mezi ně srdeční choroby, obezita, rakovina a cukrovka.

Spoluzakladatel společnosti RethinkX Jamie Arbib popisuje tento rozpad jako nevyhnutelný a zároveň uznává, že rychlost, rozsah a dopad tohoto kolapsu mají v rukou stratégové, politici, investoři, obchodní společnosti i voliči. Airbib nám pokládá otázku: „Jedním z prvních a nejdůležitějších rozhodnutí je zajistit volný trh. Bude to trh, který podporuje otevřenost, transparentnost a hospodářskou soutěž? Nebo to bude trh podobný tomu farmaceutickému - ovládaný pár monopoly, v jejichž moci je zabránit realizaci projektů, které mohou mít obrovský ekonomický, sociální a ekologický přínos, nebo je alespoň omezit?

Zpráva uvádí, jakým způsobem mohou politici kolaps urychlit, zpomalit či bránit jeho rozsahu, a klade si za cíl vyvolat o hrozícím kolapsu diskuzi.

mlecna farma dojirna

Zdroj: Food Processing, Překlad: Pavla Doucková, Korektura: ink, Ilustrační fotky: Jo-Anne McArthur / We Animals